8. Olimpija Europa Cup: Dvije bronze za Bosnu i Hercegovinu

Jučer su u snowparku 5A u Štinjem Dolu na Bjelašnici vožene utrke 8. Olimpija Snowboard Europa kupa u discipli Big Air. U konkurenciji od preko 30 takmičara iz 8 zemalja Asja Klačar osvojila je dva treća mjesta.

Izvrsna Asja Klačar, juniorska prvakinja BiH, osvojila je dvije bronze u ženskoj kategoriji u Big Air disciplini. Petnaestogodišnja reprezentativka naše zemlje nije krila oduševljenje plasmanom, posebno nakon što je u subotu orkanski vjetar na Bjelašnici onemogućio održavanje prvog dana takmičenja, te su u nedjelju voženje obje utrke.

„Jedan dan, dva takmničenja, dvije medalje! Posebno sam sretna jer sam ovaj plasman ostvarila na Bjelašnici. Ovim bronzama sam podigla samopouzdanje jer nisam bila svjesna da mogu ostvariti ovakav rezultat. Hvala treneru jer je prije svega vjerovao u mene kada ja nisam i ohrabrivao me. Nadam se da će u budućnosti biti još medalja, ali i novih prijateljstava,“ izjavila je Asja nakon utrke.

Prvo mjesto u ženskoj kategoriji u obje utrke zauzela je predstavnica Poljske Martyna Maciejewska, a dva srebra pripala su predstavnici Slovenije Tanji Tinkari Valcl. U muškoj kategoriji u prvoj vožnji prvo mjesto pripalo je predstavniku Hrvatske Tini Stojaku, drugo reprezentativcu Njemačke Noah Victoru, a treće Iliji Baskakovu iz Rusije. U drugoj vožnji prvo mjesto pripalo je reprezentativcu Srbije Matiji Milenkoviću, drugo Tini Stojaku iz Hrvatske, dok je treće mjesto zauzeo Piotr Tokarczyk, predstavnik Poljske.

Našu zemlju predstavljalo je devet takmičara od kojih je najbolji rezultat u ženskoj kategoriji, pored Asje Klačar, ostvarila Neira Mulić plasirajući se na 4. mjesto u obje vožnje, odnosno Faris Biogradlić u muškoj kategoriji, plasmanom na 7. mjesto.

Europa Cup je po rangu, poslje Olimpijskih igara i Svjetskog kupa, treće po redu takmičenje i najznačajniji je snowboard događaj u našoj zemlji. Ove godine takmičenje je održano na novoizgrađenom snowboard borilištu u disciplini Big Air na kojem je konfiguracija terena urađena u skladu s aktuelnim regulativama Međunarodne skijaške federacije što između ostalog podrazumjeva skok sa preko 50 m slijetanja, udaljenost od vrha skoka preko 2 m, dolet preko 10 m i 100 m zaleta.

Od 12. do 14. februara u snowparku 5A voziće se snowboard takmičenja u sklopu Evropskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF 2019 u disciplinama Slope Style i Big Air, a našu zemlju predstavljaće Asja Klačar i Selina Memić.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content