Klepe

Klepe su tradicionalno bosanskohercegovačko jelo koje se može pripremiti u rerni ili kuhati u vodi. Jako podsjećaju na talijanske raviole.

Foto: Furaj.ba

SASTOJCI:

Tijesto:

500 gr brašna

1 jaje

malo soli

voda

 

Nadjev:

500 gr faširanog mesa

luk

so

biber

bijeli luk

 

Priprema:

Zamijesiti tvđe tijesto od navedenih sastojaka i razviti jufku debljine 1-2 mm. Oba luka sitno isjeckati, dodati mesu i posoliti i pobieriti. Tijesto sjeći na kvadratiće širine oko 5-6 cm i na sredinu svakog staviti malo nadjeva. Preklopiti tijesto na trokutić i prstima pritisnuti krajeve kako se ne bi razdvajali. Klepe ubacivati u ključalu malo posoljenu vodu i kuhati 5-8 min dok ne isplivaju na povrsinu. Izvaditi ih iz vode u cjediljku. Klepe posložiti u namašćenu tepsiju, malo poprskati sa rastopljenom masnoćom i staviti u rernu da se zapeku. Pripremiti preliv od kisele pavlake, bijelog luka i soli. Prije služenja politi klepe umakom.

 

Klepe se mogu praviti i na drugi način:

II – Jaja i pavlaku umutiti i zaliti klepe poredane u tepsiju pa zapeći. U ovom slučaju klepe će biti mekanije.

III – Pripremiti saft sa zaprškom. Upržiti brašno na masnoći i dodati mljevenu papriku ili paradajz sos, te uliti vodu i začiniti. U pripremjen saft ubaciti ocijeđene klepe.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content