AccuWeather objavio dugoročnu prognozu za zimu

Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je tradicionalnu veliku sezonsku prognozu – zimu za Evropu.

Sarajevo

Na početku prognoze AccuWeather navodi kako zemlje širom Evrope doživljavaju novi val koronavirusa, što je potaknulo nova ograničenja koja stupaju na snagu samo nekoliko sedmica prije početka zime.

“Iako je neizvjesno kako će se pandemija razvijati u sljedećim mjesecima, AccuWeatherov tim dugoročnih prognozera prilično je siguran u kakve vremenske uvjete Evropljani mogu očekivati ove zime. Dio tima čine Tyler Roys, koji je meteorolog u AccuWeatheru gotovo deset godina, Alan Reppert, stariji meteorolog koji je u AccuWeatheru od 2001. godine, i Jason Nicholls, viši meteorolog koji vodi AccuWeatherovu međunarodnu prognozu”, piše AccuWeather.

Kako godišnja doba prelaze iz jeseni u zimu, predviđa se da će se primarni trag oluja širom Evrope pomicati prema jugu, a brojne će se oluje kretati nad južnom Evropom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana.

“Mislim da će u usporedbi s onim što smo vidjeli ranijih godina u Španiji, Portugalu i južnoj Francuskoj biti puno olujnije”, rekao je Reppert.

Neki od većih gradova u Evropi koji bi ove zime mogli doživjeti olujne uvjete uključuju Lisabon u Portugalu, Madrid i Barcelonu u Španjiji, Nicu i Francuskoj te Rim, Atinu i Bukurešt.

Poplave na Balkanu

Oluje će, piše AccuWeather, ugroziti živote i imovinu u cijeloj regiji. Oluje koje se razvijaju po ovom obrascu, kaže Roys, mogu potrajati dugo prije nego što se presele iz Španije u Italiju, preko Balkana do Turske ili Ukrajine. Polako napredovanje ovih oluja rezultirat će povećanim rizikom od poplava posebno u sjevernoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Poplave su već postale problem u dijelu južne Europe tokom jeseni kada je oluja Alex pogodila regiju, uzrokujući velike poplave i klizišta. Najmanje dvije osobe su poginule. Južni olujni trag širom Evrope ove zime također će povećati broj dana s olujnom i orkanskom burom u Hrvatskoj.

“Poznato je da bura doseže orkansku silu i to su vjetrovi koji će sići s dinarskih Alpa u istočnu Italiju”, rekao je Roys. Oborine bi se mogle pojačati u istočnoj Italiji zbog zraka koji se diže iznad planina i odlazi s mora.

Iako bi talijanske Alpe mogle završiti s padom snijega ispod normale, bura bi mogla nakupljati snijeg u planinama Italije u blizini Jadranskog mora.

Prognoza Severe Weather Europe 

I meteoservis Severe Weather Europe objavio je prve dugoročne prognoze za zimu. Svoje prognoze baziraju na tri različita modela. Prva dva su evropski modeli ECMWF i UKMO, dok je treći američki model CFSv2. Sva tri modela slažu se u nekim stvarima.

Prema modelu ECMWF-a, temperature zraka tokom zime širom svijeta bit će iznadprosječne. U Evropi se očekuju iznadprosječne temperature, ali se ne očekuje veliko odstupanje od prosječnih temperatura. Kako piše Severe Weather Europe, očekuju se povremeni prodori hladnog zraka.

UKMO model najavljuje puno veće temperaturno odstupanje širom Evrope od prosjeka. Najavljuju da će temperature biti dosta više od prosječnih za to doba godine, kao i da će prodori hladnog zraka biti rijetki. Što se tiče količine oborina, očekuje se količina koja je prosječna za zimu, dok se veća količina oborine očekuje nad Skandinavijom. Američki model također najavljuje da će zima u Evropi biti toplija od prosjeka, ali da se očekuje više hladnih razdoblja, odnosno da će prodor hladnog zraka biti češći nego što to predviđaju druga dva modela.

Severe Weather Europe u svom sažetku prvih prognoza za zimu piše da se očekuje da će u Evropi temperature na većem dijelu kontinenta biti više od prosječnih.

“To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. To samo implicira da će hladniji dani biti rijetki širom kontinenta”, piše SWE, prenosi N1.

Nad Evropom se, po pitanju količine oborina, očekuju normalni do vlažni uvjeti. Britanija i Skandinavija mogle bi imati burniju zimu zbog češćih prodora hladnog zraka. Na tom se području očekuju brojne oluje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content