Admir Mašić iz BiH postao profesor na prestižnom MIT-u u Bostonu

Naučnik iz Bosanskog Broda, Admir Mašić do danas je bio vanredni profesor na Massachusetts Institute of Technology u Bostonu, a sada je prešao u redovne.

Foto: Facebook

Dobre vijesti o bh. naučniku svjetskog glasa objavio je dr. Edhem (Eddie) Čustović, koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, veliki filantrop i doktor elektrotehničkih nauka.

“Od Kolibe Gornje kod Bosanskog Broda do MIT-a, samo ti znaš koliko je to putovanje bilo teško, koliko je bilo odricanja i koliko neprospavanih noći da bi stigao tu gdje si.Za svu našu pametnu djecu, sanjajte veliko i nemojte dozvoliti da vam neko kaže da je nešto nemoguće. Moj dragi prijatelju, čestitam na još jednoj velikoj prekretnici u tvojoj karijeri. Ti si ponos Bosne i Hercegovine”, napisao je Čustović. 

Kako se navodi u njegovoj biografiji, Mašić je rođen u Bosni i Hercegovini, a kao tinejdžer je postao izbjeglica u Hrvatskoj tokom rata u BiH 1992. godine. Dok je bio u Hrvatskoj, upisao je srednju tehničku školu kao student bez mature. Pokazao je odličan učinak u hemiji dok je bio u školi, a kao rezultat toga, na kraju mu je odobreno da dobije diplomu srednje škole. Uz pomoć velikodušnih sponzora, nastavio je svoje visoko obrazovanje na Univerzitetu u Torinu .

Studiravši u Torinu postao je jedan od suosnivača kompanije Adamantio srl, koja radi na očuvanju antičke kulturne baštine. Mašić je doktorirao fizičku hemiju na Univerzitetu u Torinu, a do danas je bio vanredni profesor na MIT-u.

Ujedno je glavni istraživač za Laboratoriju za multiskalnu karakterizaciju i dizajn materijala na MIT-u . Njegovo istraživanje fokusirano je na teme kemomehanike, karakterizaciju bioloških materijala inspiriranih antikom na više razina, te dizajn novih građevinskih materijala koji su izdržljiviji i održiviji proizvedeni od današnjih uobičajenih građevinskih materijala. 

Dok je bio na MIT-u, Mašić je služio kao osnivač fakulteta za Refugee ACTion Hub (ReACT), koji ima tri osnovna cilja: “angažman zajednice unutar MIT-a i šire; razvoj sistema sertifikacije za raseljene učenike; i nastojanje da se poveže sa širom publikom.” 

Riješio 2000 godina staru misteriju

Podsjećamo, Mašić je otkrio dvije hiljade godina staru misteriju: zašto su rimske građevine tako nevjerovatno jake i zašto su opstale tako dugo, pisao je svojedobno CNN.

“Veličanstvene građevine starog Rima preživjele su milenijumima – svjedočanstvo genijalnosti rimskih inženjera, koji su usavršili upotrebu betona. Ali kako je njihov građevinski materijal pomogao da kolosalne zgrade poput Panteona (koji ima najveću neojačanu kupolu na svijetu) i Koloseuma održe više od 2000 godina.

Rimski beton se u mnogim slučajevima pokazao dugotrajnijim od svog modernog ekvivalenta, koji se može pokvariti u roku od desetljeća”, navodi se.

Naučnici predvođeni prof. Mašićem su otkrili misteriozni sastojak koji je Rimljanima omogućio da svoj građevinski materijal učine tako izdržljivim i da izgrade složene strukture na izazovnim mjestima.

Otkrili su da bijeli komadi u betonu, koji se nazivaju kamenci, daju betonu sposobnost da zacijeli pukotine koje su nastale vremenom. Bijeli komadi su prethodno bili zanemareni kao dokaz neurednog miješanja ili lošeg kvaliteta sirovine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content