Adnan Bubalo – 25 godina uspješne fotografske karijere

Ime Adnana Bubala, svjetski priznatog bosanskohercegovačkog fotografa, postalo je sinonim za vrhunsku landscape fotografiju. 

Adnan Bubalo

Dobio više nego što je mogao sanjati

Da se počne baviti fotografijom presudio je ratni zadatak, a ne volja. Tada nije razmišljao o ljubavi prema fotografiji. Fascinancija fotografijom, povezat će tek kasnije, zapravo je kod njega bila prisutna od malih nogu. Prisjetio se da je svaku priliku koja mu se pružala koristio da pregleda fotografije u knjigama, magazinima, i znao je to raditi satima. U 25 godina karijere koje je nedavno zaokružio, može se izdvojiti različitih trenutaka. Ratna iskustva su mu bila i preteška, jer je dva puta ranjavan. Izazovi nakon toga su za njega bili samo prepreke koje treba savladati na putu. Posmatra ih kao dio svakodnevnice, nešto kao začin koji se dodaje životu i u čemu on zapravo uživa. Smatra da kada ste posvećeni, kada imate cilj, ništa vam nije lijeno, uživate u svemu, pa i u pripremi opreme, usponu, hodanju, čekanju… S obzirom na to da smatra da je najvažnija od svega činjenica da fotografija vrlo često povezuje ljude koji imaju nešto zajedničko, smatra da je dobio puno više nego što je mogao i sanjati.

Olujno nebo iznad Mostara; Foto: Adnan Bubalo

Fotografija u njemačkom muzeju

Kako to obično i biva, fotografije su govorile same za sebe i pronijele „glas“ o njemu na drugi kraj svijeta. Iz daleke Kine stigao je poziv velike kineske aviokompanije Air China da dođe snimati za njih na više lokacija u Kini, pa čak i na impresivnom Tibetu. Sa željom da uče od najboljeg, mnogi internacionalni fotografi dolaze u Bosnu i Hercegovinu na njegove fotoradionice, a najviše sa Bliskog istoka. Radio je za brojne magazine, važne projekte poput Via Dinarice, misije UNDP-a itd. Njegove fotografije okitile su ga brojnim nagradama, objavljivane su u renomiranim medijima širom svijeta, među kojima se naročito ističu National Geographic Traveler (Spain), National Geographic USA, Digital photographer UK, DiIgital SLR photography magazine, The Weather Channel, The Huffington Post itd. Izlagao je u svjetskim metropolama poput Rima i Istanbula, gradovima koji za Bosance i Hercegovce imaju simbolički i historijski značaj.  Velika čast pripala mu je kada je njegova fotografija izložena u muzeju u Oberhausenu, u Njemačkoj, u formatu 3×2 metra u okviru spektakularne izložbe  “The Call of the Mountains”. 

U Norveškoj; Foto: Adnan Bubalo

Čovjek prirode

Najbolje fotografije ovog vrsnog fotografa nastale su tokom njegovih boravaka u prirodi, za koju je strastveno vezan kao i za posao koji radi. Planinarenje, šetnje ili posjete novih predjela su za njega istinski važne zbog toliko pozitivnih efekata koje ostavljaju na njega. Nakon toga ide fotografija koja mu je vremenom postajala sve važnija i zbog toga je kamera uvijek dio njegove opreme koja nikada nije lahka. Za ovog Fojničanina, planina Vranica je na prvom mjestu. Noći i noći je znao provesti na njenom biseru – Prokoškom jezeru čekajući savršen momenat za spektakularnu fotografiju noćnog neba. Iz svog iskustva naročito izdvaja prve posjete nekoj lokaciji, poput odlazaka na sjever u potragu za polarnom svjetlošću. Danima je putovao po sjeveru i vidio da se primiču čudu, ali taj momenat kada zapravo ugledate auroru borealis i zastanete bez daha i teksta, kaže da se ne može opisati.

Aurora borealis pred objektivom Adnana Bubala

Po diplomi, Adnan Bubalo je pravnik, no životni put ga je odveo u drugom pravcu. Posjetio je mnoge zemlje svijeta, od Turske i Grčke do sjevera Norveške, pa sve do Kine.


https://furaj.ba/dev2/adnan-bubalo-covjek-koji-razumije-govor-prirode/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content