Adnan Drnda: Fotograf mističnog podvodnog svijeta

Mir, tišina i mističnost nepreglednih morskih dubina, iznenadne interakcije sa podvodnim životinjama, privukle su Adnana Drndu, po struci arhitektu, da se bavi podvodnom fotografijom.

Adnan Drnda

Autorica: Semra Hodžić

Spoj dvije ljubavi

Na dah roni još od ranog djetinjstva, a u svijet fotografije je ozbiljnije ušao u studentskim danima kada je bio opčinjen fotografiranjem arhitektonskih oblika i kompozicija. Kako voli planinariti i biti u kontaktu sa divljom prirodom, sa fotografisanja arhitekture ubrzo prelazi na pejzažnu fotografiju. Od 2008. godine aktivno se počinje baviti SCUBA ronjenjem (ronjenje sa autonomnom ronilačkom opremom) i ubrzo spaja dvije svoje ljubavi – ronjenje i fotografiju.  Ronioce, a naročito podvodne fotografe smatra privilegiranim s obzirom na to da uživaju i u onih 71% površine planete Zemlje koja otpada na okeane i mora. Ujedno su i najveći promotori zaštite okeana i svih voda.

Jezera na Treskavici; Foto: Adnan Drnda

Na površinu donosimo samo fotografije i uspomene, a u vodi ostavljamo izdahnute mjehuriće

Uzbuđenje za otkrivanjem novog svijeta

Kada roni na novim neistraženim lokacijama, poput netaknutih pećina, ledničkih jezera, podvodnih olupina, uvijek osjeća pojačani adrenalin i uzbuđenje za otkrivanjem novog, nepoznatog svijeta. Ukoliko roni tamo gdje je već bio, Adnan se rado vraća starim poznanicima: hobotnicama, murinama, šarenim gorgonijama. Poredi stanje lokacije sa ranijim ronjenjem i provjerava da li je stanište ugroženo uticajem čovjeka. Čak i kada roni na starim lokacijama, svaki zaron je za njega novo iskustvo, nenadana interakcija sa životinjama, ulazak u podvodni svijet tišine i mira. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu pronalazi dobre podvodne kadrove i ambijent. Za dobru fotografiju, kaže da je neophodno ispuniti sve tehničke elemente da fotografija bude oštra, fokusirana, ispravno osvjetljena, uz to pronaći zanimljivu temu i model. Za vrhunsku fotografiju potrebno je i uhvatiti trenutak neke interakcije sa podvodnim svijetom, pronaći neobičan ugao snimanja, ili jedinstvenu, do sada ne viđenu kompoziciju. 

Foto: Adnan Drnda

Prvak BiH u podvodnoj fotografiji

Adnan je jedan od osnivača i predsjednik Ronilačkog kluba SCUBA iz Sarajeva. U njegove trenutne dostignute kategorije i licence ubrajaju se SSI Dive Master instruktorsku kategoriju, preko 30 instruktorskih licenci specijalnosti, CMAS I* Instruktor, HSA instruktor za osobe sa smanjenim sposobnostima. U početku karijere intenzivno je odlazio na takmičenja u podvodnoj fotografiji. Prvak je Bosne i Hercegovine u podvodnoj fotografiji od 2014. do 2018. godine. Drage su mu nagrade sa takmičenja u Rovinju, Pagu, Zagrebu, Beogradu. Izlagao je u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Rovinju, Puli, Briselu. Godine 2017. bio je član reprezentacije BiH sa kolegom Samirom Solakovićem na 2. CMAS Evropskom prvenstvu u Heradurri, Španija, koje je bilo historijsko kao prvo učešće BiH ikada na nekom internacionalnom takmičenju u podvodnoj fotografiji. Za dugogodišnje zalaganje i doprinos promociji ronjenja i podvodne fotografije imenovan je Ambasadorom ronilačkog brenda “Mares” i brenda podvodne foto i video opreme “Hugyfot”.

Sigurnost u ronjenju

Sa današnjom ronilačkom opremom koju imamo na tržištu Adnan kaže da je ronjenje izuzetno bezbjedan sport, ukoliko poštujete pravila i ne izlažete se nepotrebnom riziku. Osnovno pravilo ronjenja je da nikada ne ronite sami. Poštovati more, znati svoje sposobnosti i limite, poznavati svoje tijelo, poznavati morski živi svijet, uvijek ispoštovati unaprijed napravljeni plan ronjenja i ne kršiti ga. To su elementi sigurnog ronjenja i fotografiranja pod vodom. Nikada ne dozvoliti da nas ponese trenutak da napravimo još taj “jedan sjajan snimak”. Sigurnost u ronjenju, pa fotografija. Tim redom.

Najšarenija ronjenja

Svoja ronjenja i podvodne fotoavanture dijeli u nekoliko grupa i sredina, gdje svaka ima svoje čari i pravila kojima se treba prilagoditi, počevši od izbora ronilačkog odijela, izbora opreme prema dubini na kojoj se izvode zaroni, izbor foto i videoopreme, filtera za slatku i slanu vodu, te podvodnih kućišta za kamere. U BiH najradije roni u Neumskom zaljevu, Boračkom, Prokoškom, Malom Plivskom jezeru, jezerima Treskavice i pećini Vjetrenica, a u Jadranu na Mljetu, Visu, Lastovu, Kornatima, Puli i Boko-Kotorskom zaljevu. Najljepša i “najšarenija” ronjenja kao u akvarijumu su u Egiptu, u Crvenom moru.

Morski konjic iz Neuma; Foto: Adnan Drnda

Kurs podvodne fotografije

Podvodna fotografija je za razliku od “kopnene” spoj više vještina. Svi parametri fotografije koje koristimo na kopnu, pod vodom su otežani. Dobra podvodna fotografija je interdisciplinarna vještina, spoj kvalitetnog ronjenja i balansiranja, poznavanja upravljanja svjetlošću pod vodom i poznavanja marinske biologije. U klubu SCUBA Sarajevo kurs podvodne fotografije je jedan od najpopularnijih. Zainteresiranost za ronjenje i podvodnu fotografiju je sve veća. 

Malo Plivsko jezero; Foto: Adnan Drnda

Svi zainteresirani se mogu javiti na e-mail kvsscuba@gmail.com, ili na Facebook stranicu SCUBAsarajevo i upisati početni kurs ronjenja,  kurs podvodne fotografije, te započeti svoje istraživanje svijeta tišine. 


Adnan trenutno snima više filmova kao podvodni snimatelj: Olupine iz II Svjetskog rata u Dunavu kod Prahova, film o Plitvičkim jezerima i o ledničkim jezerima Treskavice, serijal “Prvi put” o ronjenju i ronilačkoj edukaciji, a u planu je i ekspedicija i film o Trnovačkom jezeru. Redovno piše i reportaže i putopise za hrvatski ronilački časopis “SCUBAlife“. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content