Advent – običaji i obilježavanje

Iako se o adventu krajem svake godine puno govori, mnogima je nejasno šta zapravo advent predstavlja te ga često miješaju i poistovjećuju sa božićnim marketima koji se organiziraju povodom njega.

Foto: Pixabay

Advent je zapravo period koji započinje četiri sedmice prije katoličkog Božića za sve vjernike katoličke vjeroispovijesti. U prijevodu, sama riječ advent znači dolazak, što u slučaju adventa znači dolazak na svijet Isusa Krista I približavanje jednog od najvažnijih katoličkih praznika – Božića (25. decembar).

Miješamo ih sa božićnim marketima zbog toga što brojne katoličke zemlje širom Evrope u svojim gradovima organiziraju božićne markete na trgovima i pripremaju božićno slavlje, ali i novogodišnje. Na marketima obično biva i najljepša atmosfera u susret praznika, a počinju i božićni popusti kako bi se uštedjelo na poklonima za praznike.

Običaji

Advent ima i nekoliko običaja, od kojih je najčuveniji adventski kalendar čija je ideja već komercijalizirana i po tome nam je poznat.

Zapravo, adventski kalendar je poseban kalendar sa 24 prozorčića kojeg možete napraviti od kutije, kesa ili bilo čega drugog pa darujte nekome da svaki dan otvore po jedan prozorčić i u njemu otkriju neki poklon, poruku ili slično. Naravno, možete ga i kupiti.

Četiri vrste poklona za praznike koje predlažu naučnici

Još jedan od običaja je adventski vijenac sa četiri svijeće na kojem se svake sedmice adventa pali po jedna, a katolici na taj način simbolično obilježavaju dolazak dana kada je Isus Krist došao na svijet. Do Božića bi dakle trebale biti upaljenje sve četiri svijeće. Adventski vijenac čine i dva simbola: krug i svjetlo koja predstavljaju krug ili prsten, bez početka i kraja, što zapravo simbolizira vječnost i vjernost. Postoji običaj i da se u vijenac upliće granje zimzelenog drveća što simbolizira život koji ne prestaje, a svjetlo svijeće nagovještava dolazeće svjetlo za vjernike – Isusa.

Također, svijeće su bijele i crvene boje u kojima se isto tako krije simbolika – crveno simbolizira Isusovu žrtvu, a bijelo pobjedu. Čak i svaka od svijeća ima svoje značenje, no ono nije svugdje isto, a najprihvatljivije je da je prva svijeća – svijeća nade, druga je simbol mira, treća radosti a četvrta ljubavi.

Katolički Božić i običaji naroda u Bosni i Hercegovini

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content