Aerodrom Frankfurt

Aerodrom Frankfurt nosi zvaničan naziv Međunarodni aerodrom Frankfurt na Majni, lociran je na 12.5 kilometara jugozapadno od centra grada. Najprometniji je aerodrom po putničkom prometu u Njemačkoj i treći najprometniji u Evropi (nakon londonske Zračne luke Heathrow i Paris-Charles de Gaullea) i deveti je najprometniji u svijetu.

 

Foto: Pixabay-Sven-Klitsch

Na aerodromu se nalaze dva velika terminala (Terminala 1 i Terminal 2) s kapacitetom od oko 65 milijuna putnika godišnje te četiri piste.

Terminal 1 podijeljen je  na tri razine i četiri hale (A, B, C i Z). S najniže razine možete doći do parkirališta za automobile te do podzemne željezničke stanice. Srednja razina nalazi se u prizemlju i tu su dolasci i trake za izdavanje prtljage. Na najvišoj razini su odlasci te šalteri za registraciju putnika.

Aerodrom Frankfurt je matična baza kompanije Lufthansa, nacionalne vazdušne kompanije Njemačke i postoji jedan manji terminal za prvu klasu putnika, kojeg isključivo koristi Lufthansa.

Za razliku od drugih međunarodnih zračnih luka, terminali su grupisani za prihvat prema avio kompanijama i savezima a ne prema odredištu (domaći letovi ili međunarodni letovi na duge rute).

Od aerodroma Frankfurt do centra grada možete ići autobusom ili vozom.Sa aerodroma polaze dvije željezničke linije, jedna koja vozi ka centru Frankfurta i druga koja vozi van Frankfurta. Vozovi ka centru grada polazi na svakih 15 minuta i u prosjeku do centralne željezničke stanice u Frankfurtu put traje oko 11 minuta. Putnicima su također na raspolaganju taksi i rent-a-car.

Aerodrom Frankfurt ima mnogo dućana i raznih sadržaja. Od dućana ovdje možete posjetiti razne trgovine odjećom, obućom, nakitom, knjigama, suvenirima, poklonima, slatkišima…

Za one putnike koji na aerodrom dolaze vlastitim automobilom obezbjeđene su velike podzemne garaže u kojima se automobili mogu ostaviti za cijelo vrijeme vašeg putovanja.

U sklopu aerodroma ima nekoliko hotela pa možete odsjesti u jednom od njih. Sobu možete rezervisati na internetskim stranicama aerodroma Frankfurt.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content