Aerodrom Ordu-Giresun – prvi aerodrom izgrađen iznad površine mora

    Aerodrom Ordu-Giresun – prvi aerodrom izgrađen iznad površine mora

    Aerodrom  Ordu-Giresun nalazi se na umjetnom otoku u Crnom moru, oko 16 km istočno od Ordu i oko 29 km zapadno od Giresun. Provincija Giresun nosi ime po glavnom gradu provincije i jedna je od 81 turskih provincija koja se nalazi na sjeveroistoku Turske. Osim po ovom neobičnom aerodromu poznata je i kao najveći proizvođač lješnjaka.

    Ovo je prvi aerodrom izgrađen iznad površine mora u Turskoj, kao i u Evropi, i osmi takav aerodrom u svijetu.

    Tokom izgradnje aerodroma korištena je najmodernija tehnologija kako morski valovi ne bi oštetili aerodrom. Gotovo 35 miliona tona kamena upotrijebljeno je kako bi se popunio prostor 1,8 miliona kvadratnih metara u moru. Pista je duga  3000m i široka 45m.  Područje zračne luke je dužine oko 7 km, a širina 1 km. Terminal je opremljen s najnovijim tehnološkim i sigurnosnim standardima. Očekuje se da služi oko 2 milijuna putnika godišnje za dvije provincije, koje imaju ukupnu populaciju od 1,2 milijuna

    Ovo je 52. aerodrom u Turskoj a tokom posljednjih 12 godina broj aerodroma u Turskoj povećan je sa 26 na 53. Vlada Turske planira da do 2023. na svakih 100 kilometara izgradi po jedan aerodrom.