Aerodrom Ordu-Giresun – prvi aerodrom izgrađen iznad površine mora

Aerodrom  Ordu-Giresun nalazi se na umjetnom otoku u Crnom moru, oko 16 km istočno od Ordu i oko 29 km zapadno od Giresun. Provincija Giresun nosi ime po glavnom gradu provincije i jedna je od 81 turskih provincija koja se nalazi na sjeveroistoku Turske. Osim po ovom neobičnom aerodromu poznata je i kao najveći proizvođač lješnjaka.

Ovo je prvi aerodrom izgrađen iznad površine mora u Turskoj, kao i u Evropi, i osmi takav aerodrom u svijetu.

Tokom izgradnje aerodroma korištena je najmodernija tehnologija kako morski valovi ne bi oštetili aerodrom. Gotovo 35 miliona tona kamena upotrijebljeno je kako bi se popunio prostor 1,8 miliona kvadratnih metara u moru. Pista je duga  3000m i široka 45m.  Područje zračne luke je dužine oko 7 km, a širina 1 km. Terminal je opremljen s najnovijim tehnološkim i sigurnosnim standardima. Očekuje se da služi oko 2 milijuna putnika godišnje za dvije provincije, koje imaju ukupnu populaciju od 1,2 milijuna

Ovo je 52. aerodrom u Turskoj a tokom posljednjih 12 godina broj aerodroma u Turskoj povećan je sa 26 na 53. Vlada Turske planira da do 2023. na svakih 100 kilometara izgradi po jedan aerodrom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content