Aerodrom u Dohi – Hamad International Airport

Aerodrom u Dohi – Hamad International Airport novi je aerodrom Katara, otvoren 2014. godine pored glavnog grada države – Dohe, te sjajnog Arapskog zaljeva.

Foto: Furaj.ba

Emiri Terminal spolja podsjeća na jedrenjak i proteže se na 16.000 kvadratnih metara, a terminalski kompleks je inspirisan talasima Persijskog zaliva. U jednom satu može da primi 8.700 putnika. Za osvjetljenje aerodroma neophodno je 1.628 lampiona.


Veliki plišani žuti medvjed, visok sedam metara, rad švicarskog umjetnika Urs Fischera, koja se nalazi na aerodromu, podsjeća putnike na djetinjstvo ili dragocjene predmete kod kuće.  Skulptura je koštala je 6,8 miliona dolara.


Na aerodromu se nalazi vise od 70 brendiranih prodavnica, kao i 30 restorana i kafea na površini od 25.000 metara kvadratnih. Putnici u transferu sa dužim zadržavanjem mogu boraviti u hotelu sa četiri zvjezdice, koristiti bazen, pet otmjenih spa prostora, dva terena za skvoš, saune i teretanu.

Foto: Furaj.ba

Putničke usluge i pogodnosti uključuju bankomate, mjenjačnice, mesdžide, prostorije za pušače, besplatan bežični internet, područja za dječije aktivnosti, restorane, maloprodajne objekte, umetničke izložbe, spa i fitnes centar.

Foto: Furaj.ba

Na Hamad International Airport svake tri minute može sletjeti pet aviona, te isto toliko poletjeti. Aerodrom ima dvije piste i jedan putnički terminal sa tri velika hola i ukupno 33 izlaza za ukrcavanje na avion. U mogućnosti je da godišnje poželi dobrodošlicu 30 miliona putnika i već slovi za peti najbolji aerodrom u svijetu. U cilju što bržeg transfera na aerodromu, putnici mogu da se sa sjeverne do južne strane aerodroma prebace vozom. Ako putnik ima malo više vremena do sljedećeg leta, u tranzitu će moći da uživa u smještaju u hotelu od četiri zvjezdice.

Na Bliskom istoku jedini je aerodrom s pet zvjezdica. Također, na ovom području najbolji je aerodrom dvije godine zaredom prema izboru Skytraxa, te ima najbolji Biznis salon prema izboru Business Travellera. Zahvaljujući svom odličnom položaju, 80% svjetske populacije nalazi se unutar šesti sati leta od Dohe.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

UPOZNALI SMO MOĆNI QATAR AIRWAYS

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content