Agencija Meet Bosnia Tours sudjelovala u projektu „Promoting Creative Tourism through Experimental Sustainable Routes“

Agencija Meet Bosnia Tours sudjelovala je u projektu „Promoting Creative Tourism through Experimental Sustainable Routes“ (akronim: CREATURES) u suradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Interreg Adrrion – Europskim fondom za regionalni razvoj.

U okviru ovog projekta Meet Bosnia Tours agencija je organizirala dvije Sarajevo Tours za novinare kako bi se upoznali sa projektom. Ruta jedan – Eat, Pray, Love i Ruta dva – From East to West. Obilazak Eat, Pray, Love započinje na mjestu atentata na Franza Ferdinanda te slijedi razgledavanje lokalnih znamenitosti. Tura Eat Pray Love odvija se u samom centru grada koji je odveć popularan i atraktivan među turistima zbog savršenog spoja kulturnih i vjerskih znamenitosti, kao i lokalnih delicija te tradicionalne bosanskohercegovačke gastronomije. Najznačajnije znamenitosti na ovoj ruti su mjesto atentata na prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, Vijećnica, Inat Kuća, kao i Vječna vatra te Morića Han.

Druga tura – From East to West također je pješačka tura koja je imala za cilj opisati historijski značaj Bosne i Hercegovine kao i njenu tranziciju od Osmanskog Carstva u Austro-Ugarsko Carstvo, kao i početak novog doba. Ova tura pruža opsežnu kontrastnu analizu kulture kao i svakodnevnog života u Bosni i Hercegovini za vrijeme Osmanskog Carstva te akcentira brojne promjene koje je donijela Austro-Ugarska. Najznačajnije historijske znamenitosti na ovoj ruti su Crkva Svetog Ante Padovanskog, Katedrala Srca Isusova, Saborna crkva Presvete Bogorodice, Gazi Husrev-begova džamija, Careva džamija, Stari jevrejski hram, i naravno Sarajevo meeting of cultrest tj. Sarajevo Susret Kultura.

Obje rute, ‘Eat, Pray, Love’ i ‘From East to West’ oslanjaju se na već uhodane rute obilaska koje je osmislila i izradila lokalna turistička zajednica, a uključuju kulturno-povijesne znamenitosti koje se nalaze uz pješački dio Starog grada Sarajeva.

Tokom ovih pilot tura, više od 1000 turista sudjelovalo je u programu. Šetajući ulicama Sarajeva, atmosfera je bila izuzetno ugodna, te je bilo moguće povezati se sa okolinom i tradicijom kao i upoznati se sa lokalnim zanatlijama. Ovakav pristup je zasigurno poboljšao i pomogao pri promovisanju ruta, te su lokalni vodiči nerijetko davali savjete za posjetitelje kako bi ih involvirali što je više moguće.

Cilj ove press ture bio je da se u ovaj program uključe, uz turiste, mediji, šira javnost kao i lokale zanatlije. Stavljen je naglasak na održivi i spori turizam koji pomaže kako lokalnoj zajednici tako i svima koji su uključeni u njega. Osnažiti, promovisati, podjeliti autentične priče te podučiti historiji i kulturi Sarajeva je ultimativni cilj. Rute koje su testirane tokom izvođenja ovog projekta će zasigurno zauzeti važno mjesto u svakodnevnoj ponudi turističke agencije Meet Bosnia Tours, uslijed enormno pozitivnih rekacija koje su zaprimili od sudionika projekta, turista, lokalne zajednice te medija.

Meet Bosnia Travel d.o.o.

Gazi Husrev-begova 75

71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Tel.: +387 61 240 286

E mail: info@meetbosnia.com

www. https://meetbosnia.com/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content