Aida Redžepagić: Dokumentarna fotografija najveća ljubav

Pred objektivom jedne od najtalentiranijijih bosanskohercegovačkih fotografkinja mlađe generacije Aide Redžepagić stajale su najveće bosanskohercegovačke zvijezde poput Dine Merlina, Edina Džeke i drugih. U junu je u srcu Praga otvorena izložba njenih fotografija posvećena djelima Karla Paržika u Sarajevu.

Foto: Privatni album

Autorica: Semra Hodžić

Stidljivi počeci

Još kao mala uz mamu je zavoljela crtati. Nakon završenog fakulteta engleskog jezika i književnosti, otkrila je da je fotografija njena istinska ljubav kojoj se zatim posvetila u potpunosti. Na poslu je dala otkaz, i vjerujući u vlastiti talenat upustila se u freelance vode. Nikada se nije pokajala. Od mame je naslijedila talenat za umjetnost, a od oca osjećaj za biznis: disciplinirano vođenje poslova i pravilno ulaganje u posao. Stavke su to koje Aida smatra veoma bitnim, a umjetnici je često stave u drugi plan. Ispočetka se fotografijom bavila jako stidljivo, ali joj je sa ekspanzijom društvenih mreža bio olakšan put do publike. Veoma brzo, počeli su joj se javljati i prvi klijenti i od tada je sve teklo spontano i prirodno. 

Izložba u Pragu 

Foto: Privatni album

Pred njenim objektivom stajala su velika imena. No iako je često izdvajaju kao modnu fotografkinju ili fotografkinju portreta, malo je poznato da se Aida bavi i dokumentarnom fotografijom. Gotovo sve nagrade koje je osvojila, kao i izložbe koje je imala, vezane su upravo za dokumentarnu fotografiju. Zapravo, njome se najradije bavi, jer joj je to najveća ljubav. I svakako, tim fotografijama se najviše ponosi. Kako za nju nema mnogo vremena, potrudi se da barem jednom godišnje osmisli dokumentarni projekat kojem se posebno posveti. Njen talenat u tom domenu prepoznat je i u Pragu, gdje je u junu u jednoj od najprometnijih praških ulica otvorena izložba fotografija arhitektonskih djela Karela Paržika u Sarajevu koje je fotografirala Aida. Izložba je organizirana zahvaljujući ambasadorici BiH u Češkoj Martini Mlinarević, koja je i sama stajala pred Aidinim objektivom.

Sa izložbe u Pragu; Foto: Privatni album

Paržik je najveći dio svog rada i karijere ostavio u Sarajevu, projektujući neke od najznačajnijih građevina, uključujući Zemaljski muzej, Akademiju likovnih umjetnosti, Narodno pozorište, sinagogu, crkvu sv. Josipa, prvi projekat Vijećnice, zgradu Predsjedništva, zgradu današnjeg Pravnog fakulteta, palaču Marijin dvor i mnoge druge. Izložbu iz Praga mogli bismo uskoro vidjeti i u Sarajevu. Aida se raduje toj mogućnosti sa željom da fotografira građevine koje za prašku izložbu nije stigla ili ih jednostavno nije mogla uklopiti zbog velikog broja fotografija i ograničenosti prostora. Želja joj je i izložiti fotografije koje je napravila putujući kroz Andaluziju i Iran. 

Iran kroz objektiv Aide Redžepagić

Fotografije vjenčanja

Bajkovite i spontane, tako bismo nazvali fotografije vjenčanja koje Aida pravi za svoje klijente. Iako istinski uživa u tome, posljednje dvije godine fotografira tek nekoliko vjenčanja godišnje, jer ne stiže od drugih obaveza. Fotografijama vjenčanja posveti posebnu pažnju. Dijeleći te intimne trenutke s mladencima, najčešće se zatim s njima i sprijatelji. Tako joj je, kaže, jednostavno iskrenije i ljepše.

Savjeti mladim fotografima

Onima koji se tek žele početi baviti fotografijom, Aida savjetuje da samo budu svoji! Danas se ljudi često vode time šta će neko reći, kakvi će biti komentari na društvenim mrežama itd. Aida smatra da nikada ne treba dozvoliti da bilo šta sputava vašu kreativnost, već je treba pustiti da izađe vani i ne brojati lajkove. Neke od najljepših fotografija koje je vidjela su bile gotovo nezapažene na društvenim mrežama, dok su neke isfotošopirane, kićaste imale glasni digitalni aplauz koji nije nikakvo mjerilo kvalitete.


Najdraže nagrade

Nagrađena fotografija Aide Redžepagić

Na samom početku pandemija koronavirusa, između 2.600 prijava iz 18 zemalja upravo Aida je odnijela 1. mjesto na Rovinj Photodays festivalu! Jedna joj je to od najdražih nagrada, uz osvojeno prvo mjesto na Balkan Photo festivalu  u kategorijama Tijelo i Grad. Od uspjeha Aida može izdvojiti i to da je čak jedanaest puta odlazila na sajam mode Heya Arabian Fashion Exhibition u Dohi na poziv Katarskog ministarstva turizma i fotografirala njihove brendove.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content