Aida Terzić, direktorica hotela Pino Nature na Trebeviću: Sreća prati hrabre

Maštala je da postane doktorica, no otisnula se na staze kojima su kročili njeni roditelji i postala uspješna menadžerica u turizmu i hotelijerstvu. Dobitnica je Business Elite nagrade koja će joj biti uručena 14. septembra u Milanu, dok se i sami hotel Pino Nature, čija je direktorica, ubraja u najnagrađivanije hotele u ovom dijelu svijeta.    

Foto: Irfan Redžović

Razgovarala: Elma Zećo

Foto: Irfan Redžović

Posljednja godina bila je izuzetno teška za industriju turizma, no uprkos pandemiji domaći poduzetnici iznalazili su nove načine za nastavak poslovanja. Nije to ostalo neprimijećeno, pa je Savjetodavni odbor nagrade Business Elite izabrao Aidu Terzić (39), direktoricu hotela Pino Nature, među 40 najuspješnijih menadžera Jugoistočne Evrope koji imaju ispod 40 godina. 

Iako ju je javnost upoznala najprije kroz muziku, Aida je od malih nogu vezana za turizam, jer su njeni roditelji osnivači prve privatne turističke agencije u Sarajevu – Relax Tours, gdje također rukovodi marketinškim aktivnostima. Širenje usluga preduzeća iznjedrilo je izgradnju na Trebeviću Pino Nature hotela, kojeg hrvatski Jutarnji list smatra jednim od najnagrađivanijih hotela u ovom dijelu svijeta.

VIP kongresna dvorana u prirodi

Foto: Irfan Redžović

Kako ste reagovali na vijest o Business Elite nagradi?

– Još u martu sam obaviještena o nominaciji. Budući da se obično radi o velikom broju kandidata, nisam imala posebna očekivanja. No, nedavno je stigla sretna vijest da sam ušla u najuži izbor. Čovjek sâm ne može mnogo postići. Naš tim smatram dijelom svoje porodice. I njihov rad i trud su utkani u ovu nagradu kao i sve druge svjetski poznate nagrade koje je Pino dobio od samog otvaranja. S nestrepljenjem iščekujem dodjelu 14. septembra u Milanu, gdje želim hotel Pino Nature i BiH predstaviti u najboljem svjetlu. 

Nakon što se pandemija značajno stišava, turizam se počinje buditi. Na koji način se to najviše pokazuje u Vašem poslu?

– Turizam je prvi pogođen pandemijom, i to ne u martu prošle godine zatvaranjem aerodroma i ugostiteljskih objekata. Već u januaru se osjetilo da nešto strašno predstoji, jer se sve naše rezervacije počinju otkazivati. Turizam je na koljenima godinu i po dana, pandemija ga je najteže pogodila i on će se kao privredna grana posljednji oporaviti. Sretna okolnost bilo je buđenje svijesti bh. građana koji u datim okolnostima počinju posjećivati domaće hotele, posebno na planinama i jezerima. Ove godine je turizam drugačiji. Već u maju smo krenuli s bookinzima iz regije, zemalja Golfa, te Evrope gdje živi naša dijaspora. Priliv turista je počeo ranije nego prethodnih godina kada se sezona odvijala u junu, julu i augustu. Iz ugla emitivnog turizma, i bh. građani su poželjeli putovati, a kao hit destinacija nametnuo se Egipat s direktinim čarter letovima iz Sarajeva. 

Kako ste Vi iskoristili krizu izazvanu pandemijom za dalji razvoj poslovanja? 

– Odlučili smo se biti hrabri. Iznimno smo sretni što Relax Tours i Pino Nature hotel nikog nisu otpustili, iako smo bili zatvarani više puta u različitim periodima. Vrijeme smo iskoristili da unaprijedimo usluge i renoviramo ono što ranije nismo stizali. Izgradili smo novu kongresnu dvoranu na krovu samog hotela s VIP panoramom i prekrasnim portalima. Tu se sada traži mjesto više, jer je jedinstvena sala na olimpijskoj ljepotici s ugodnim pogledom na prirodu, a samo desetak minuta od centra grada. Iako je to bilo vrijeme neizvjesnosti, i dalje smo investirali. Pokazalo se da nismo pogriješili. Krizu smo premostili, a naše veze s uposlenicima su postale jače. Rezultat su noviteti, velika potražnja i nagrade.

Ruralni turizam

Foto: Irfan Redžović

BiH nudi obilje turističkih atrakcija i aktivnosti. Šta biste Vi stavili u fokus?

– Na Svjetskom danu turizma dalo se naslutiti da će ove godine najveća potražnja vladati za ruralnim turizmom. Turisti traže lokacije uz rijeke, jezera, na planinama, da budu što više u prirodi. Svjedočimo tome i u hotelu, gdje ljudi mogu sjediti na terasi, no oni radije biraju da sjede u lazy corneru na travi. U fokus treba staviti ono za čim se sve više turista okreće u svijetu, a to su adventure, prirodni i seoski turizam. 

Obnašate odgovorne pozicije u porodičnoj firmi. Koliko Vam je dugo trebalo da se uhvatite u koštac s poslom i izgradite svoj put?

– Nakon završetka fakulteta, radila sam i uporedo upisala dva postdiplomska studija. Zapravo je mene vrijeme provedeno u muzici, u grupi Erato, zajedno s kolegicom Dalal pripremilo za poslovni svijet. Kao mlade djevojke, s nekih 16, 17 godina sklapale smo ugovore s velikim korporacijama za naše nastupe, s izdavačkim kućama za naše albume. U tom periodu smo zarađivale, stekle mnoga poznanstva, iskustvo koje je mene oblikovalo kao osobu, između ostalog i u onu kakva sam danas u turizmu i hotelijerstvu. Uz roditelje mi je turizam indirektno ušao u krv. U našem domu otac je svirao gitaru, pjevalo se i govorilo o turizmu. Ne znam da li bih znala nešto drugo raditi.  

Osim što ste uspješna poslovna žena, Vi ste i majka i supruga. Kako glasi Vaša formula za balansiranje privatnog i poslovnog života?

– U šali kažem da imam troje djece, jer imam dva sina od 11 i devet godina, te supruga. Rano sam naučila da se uz dobru organizaciju sve može stići. I kroz muziku i gledajući svoje roditelje, posebno majku koja bi znala po dolasku kući u sakou stati za šporet da nam napravi ručak. Radoholik sam. Noć prije isplaniram sve obaveze i aktivnosti, svaki dan kuham svojoj djeci ručak, većinom kada zaspu ili čim dođem s posla. Nadam se da uspijevam biti dobra majka, supruga i poslovna žena. Kada djeca odrastu, vrijeme se ne može vratiti. Zato je važno biti uz njih. 

Kako usmjeravate djecu?

– Moj suprug je bio reprezentativac BiH u košarci. On više naginje ka sportu i usmjerava djecu ka košarci, a meni kao umjetničkoj duši je drago da djeca uspijevaju kombinovati i muziku i sport uz školu. Obojica sviraju gitaru – Rajan električnu, a Rijad akustičnu. Kao majka sam im rekla da moraju znati engleski jezik, rad na računaru, jedan sport i jedan instrument. Nadam se da im to neće biti previše.

Pogled u budućnost

Foto: Irfan Redžović

Uz čije pjesme se opuštate?

– Trenutno, Adele. Osjetim svaku njenu pjesmu, svaku izgovorenu riječ. S našeg područja mom senzibilitetu odgovara neprikosnoveni Oliver. Volim pjevače koji imaju dušu, pjesme koje pogađaju u srce. 

Koju ste ljetnju destinaciju izabrali za sebe?

– Egipat. Relax Tours je tradicionalno nudio Egipat 15 punih godina. Napravili smo pauzu od 4, 5 godina i na našu radost opet nudimo direktne čarter letove za Egipat. Hurgada je kraljica ljeta, tu se može vidjeti najbolji odnos cijene i kvaliteta. Desetodnevni odmor s uključenim avionom i hotelom može se bookirati za 900 ili 1000 KM. Definitivno je to moja preporuka i moj izbor za ovo ljeto.

Gdje vidite svoje buduće izazove?

– Kada sam bila djevojčica, moja ljubav je bila medicina. Po završetku Druge gimnazije moja najveća želja u nastavku školovanja. Međutim, roditelji nisu bili za to smatrajući da posao ljekara kod nas nije dovoljno cijenjen niti je adekvatno plaćen, ali i da bi se priroda posla teško uklapala s majčinstvom. Uvijek kada obučem bijeli kaputić, ili mantilić, uzdahnem, no, iz ove perspektive, roditelji nisu pogriješili, jer ko bi nastavio porodični posao. Dalje od turizma se ne vidim, eventualno bih se nekada voljela okušati u diplomatiji u nekoj dalekoj zemlji, poput Australije, koja je moja druga domovina. Tamo sam živjela pet godina, dobila državljanstvo i pasoš. Volim raditi s ljudima i promovirati svoju zemlju. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content