AJB DOC: Gledajte dokumentarce besplatno na festivalskoj internet stranici

Treći festival međunarodnog dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održava se od 11. do 15. septembra u prilagođenom formatu, a program je dostupan je na oficijelnoj festivalskoj web-stranici online.ajbdoc.ba.

Svjetska pandemija utjecala je negativno na mnoge segmente društva, pa tako i na organizaciju festivala u svijetu i u regionu. Mnogi festivali su odgođeni, dok su neki prolongirani ili su se prilagodili novonastalim uvjetima i dio ili kompletan program prebacili u virtuelne uvjete. AJB DOC, kao jedan od njih, omogućio je svojoj regionalnoj publici da sve dokumentarce gleda besplatno na festivalskoj web-stranici, bez potrebe za registracijom.

Organizatori AJB DOC Film Festivala, uprkos izazovnim uvjetima rada, saopćili su da mogu biti zadovoljni brojem i kvalitetom filmova koji su prijavljeni za učešće. Od gotovo 300 filmova, za program tri selekcije odabrano je 18 dokumentarnih filmova, 10 za takmičarsku selekciju, 5 selekciju AJB Prikazuje i 3 za program Last Minute Cinema.

Od 18 dokumentarnih filmova vrhunske produkcije, koji će na AJB DOC-u biti dostupni online je 6 svjetskih, 8 regionalnih i 4 bh. premijere.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od tri člana odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award“, te najbolji film selekcije AJB Prikazuje koji će osvojiti istoimenu nagradu. Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award“. Zbog specifičnih okolnosti virtuelnog održavanja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija bez prisustva gledalaca, “Nagrada publike“ neće biti dodijeljena.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content