Ajdin Čajić, mladić koji frizurama osvaja Sarajevo

  Ajdin Čajić, mladić koji frizurama osvaja Sarajevo

  Kad u frizerskom salonu zateknete neka poznatija lica, tada znate da se dobar glas o frizeru pročuo daleko. Jedan je to od prvih znakova kvaliteta salona kojem ste odlučili povjeriti brigu o vašoj kosi i frizuri.

  Foto: Privatni album

  Tako je u salonu „Alen’s Barbershop“ za kojeg ste sigurno već čuli, a u kojem ste mogli zateći glumce, pjevače, repere i druge poznate ličnosti sarajevske kulturne ili sportske scene. Vodi ga osamnaestogodišnjak Ajdin Čajić koji je već kao mladić uspio postati vlasnik franšize popularnog salona i jedan od popularnijih frizera u Sarajevu.

  Razgovarala: Semra Hodžić

  Posao u kojem uživa

  „Još kao dječak sam imao potrebu da ispoljavam kreativnost, a svijet frizera me privukao baš iz tog razloga, jer je ovaj posao čista umjetnost. U njemu sam se pronašao i on me opušta, tako da sam kao jako mlad znao da želim biti dio tog svijeta, jer želim raditi posao koji ću živjeti i uživati u njemu“, rekao je Ajdin za Furaj.ba.

  Kao i svaki početak, ni njegov nije bio jednostavan. Maštao je o svojoj karijeri i želio biti najbolji u svome poslu.

  Foto: Privatni album

  „U onome što radim uvijek sam davao maksimum od sebe. Imam velike ciljeve još od početka svog školovanja. Znao sam da moram biti strpljiv i da će mi se rad i trud isplatiti, tako da to mi je bio cilj koji sam jako brzo postigao“, rekao nam je Ajdin.

  Praksu je sticao kod svog mentora Mirze Delića, prethodnog vlasnika salona u kojem radi, a koji mu je i ponudio ovu nevjerovatnu priliku .

  „Fokus salona je prvenstveno na kvaliteti. Konstantno se usavršavamo i napredujemo, pratimo bitne svjetske seminare i edukacije, nove trendove i maksimalno smo posvećeni svakom našem klijentu. Vrhunski pristup, kultura, estetika, pedantnost, posvećenost poslu, pozitivna energija, ljubav prema poslu definitivno su ključ našeg uspjeha“, otkrio nam je Ajdin.

  Foto: Privatni album

  Voli neobične frizure

  Kako frizer mora biti dosta kreativan u svome poslu, i Ajdin uživa u pravljenju svake frizure. Unaprijed mora znati kakva će kome frizura pristajati: u odnosu na posao klijenta ili na njegov stil oblačenja, koja mu frizura pristaje uz njegov oblik lica, koje detalje treba istaći a koje prikriti… U svakoj situaciji, Ajdin ističe da uživa kada je kreativan i radi sve vrste frizura.

  „Frizure koje mi se se naročito dopadaju i koje uživam šišati su takozvane moje neobične frizure gdje puštam maštu na volji i odradim svoj posao maksimalno umjetnički“, rekao nam je Ajdin.

  Foto: Privatni album

  S obzirom na to da je sve popularnije da se i muškarci dotjeruju, Ajdin je mišljenja da je došlo pravo vrijeme za to.

  „Mislim da do sada nisu imali baš puno izbora za dotjerati se, jer tek se proteklih godina počeo razvijati trend barberinga za muškarce koji sada dođu i provedu vrijeme uživajući i opuštajući se kod svog barbera. Sad je došlo naših pet minuta i mislim da muškarci generalno trebaju dosta voditi računa o sebi jer estetska ljepota muškarca ili žene definitvno nema cijenu, zato mislim da se ne trebamo razlikovati od žena, kada možemo i mi biti lijepi, uredni i sređeni“, prokomentirao je Ajdin.

  Trendovi za ljeto 2021.

  Foto: Privatni album

  Stiglo je ljeto i svakog ko vodi računa o tome zanima kakve će frizure ove sezone biti u trendu.

  „Trendovi ovog ljeta su malo kraće frizure sa strana od nule pa postepeno ka gore sa dobrim prelazom i na gornjem dijelu frizura razbacane, pomalo neuredne; lijepo oblikovane kraće brade sa malo izraženijim brkovima“, otkrio nam je Ajdin.

  Trendovi u frizeraju se mijenjaju vremenom i frizer uvijek mora biti spreman upoznati svoje klijente sa novim trendovima i novim načinima rada, smatra Ajdin.

  „Dosta je teško početi mijenjati ljudske navike i njihove rutine pogotovo kod frizura, ali mi se trudimo i posvećujemo tome pažnju da uvedemo promjene kod naših klijenata i zato su uvijek zadovoljni i nasmijani“, prokomentirao je Ajdin.

  Kako navodi, kosu nije lagano održavati. Svaki tip kose zahtjeva svoje održavanje i za svaki tip kose ide određen proizvod za njegu i za oblikovanje kose.

  „Zato smo uvijek tu da upoznamo i predložimo klijentima šta je za njihov tip kose“, pojasnio nam je.

  Poruke mladima

  Foto: Privatni album

  Svijet frizera je dosta velik i ima vrhunskih majstora čiji rad Ajdin redovno prati.

  „Britanci su mi najzanimljiviji što se tiče modernih muških frizura, ali bih za svog uzora izdvojio Josh Lamonacu, jednog od definitivno najboljih i najpriznatijih frizera u svijetu“, rekao je za Furaj.ba.

  S obzirom da je vrlo mlad postigao veliki uspjeh, Ajdin ima i poruku za svoje vršnjake ili one koji žele pokrenuti svoj posao.

  „Želim poručiti da se trud i rad isplati uvijek i da nema čekanja, jer kad se pruži prilika u životu ne treba je propustiti. Sa jakom željom, voljom i vjerom jedan čovjek može sve promijeniti, pogotovo mlad, jer je tada motiviran da se upusti u ostvarivanje svojih snova i želja. Poslije mu je zagarantovan ugodan i sretan život“, poručio je Ajdin Čajić, vlasnik salona „Alen’s Barbershop“.

  Kontakt:

  Adresa: Džemala Bijedića 129a, Nova Otoka

  Telefon: 062/766-338