Ajfelov toranj – 10 stvari koje možda niste znali

Kada je Ajfelov toranj sagrađen neki Parižani su smatrali da je ruglo i da ga treba ukloniti. Danas na svijetu postoji  čak 20 replika ovog predivnog arhitektonskog zdanja.

Foto: Pixabay
  • Ajfelov toranj je visok 324 m. Građen je od 1887. do 1889. godine, predstavljen 31. marta 1889. godine u povodu Svjetske izložbe kojom je obilježena 100-ta godišnjica Francuske revolucije, dok je za posjetioce otvoren 6. maja iste godine.
  • Nazvan je po Alexandreu Gustavu Eiffelu, inženjeru koji ga je osmislio, koji je također graditelj mnogih mostova u drugim dijelovima Francuske i svijeta. On je, na primjer, izgradio jednu opservatoriju sa pokretnom kupolom u gadu Nici, u Francuskoj, a takodje i konstrukciju za Kip slobode na ulazu u njujoršku luku. Ajfel je i pronalazač pokretnih mostova, kao i prvi konstruktor koji je proučavao dejstvo vazdušnih struja na avione, upotrebljavajući modele aviona u vazdušnom tunelu.
  • Eiffel  je  nacrt prvo ponudio Barceloni, godinu prije nego Parizu, ali su ga odbili jer se projekt nije uklapao u gradske vizure.
  • Izgradnjom Eiffelovog tornja, Keopsova ili Velika piramida u Gizi, u Egiptu izgubila je dotadašnji status najviše građevine na planeti, a toranj je ostao najviši sve do izgradnje njujorške zgrade Chrysler Building 1930. godine.
  • Toranj se sastoji od tri dijela, prvog na 57. metru visine, drugog na 115. metru i trećeg na 274. metru visine. Kada bismo ga uspoređivali sa zgradom, toranj bi imao nevjerojatnih 75 spratova ne računajući 21 metar visoku antenu koja se nalazi na vrhu tornja. 
  • Broj stepenica od dna do vrha građevine je tokom historije varirao. Tako je na dan izgradnje toranj imao 1.710 stepenica, a nakon nekoliko renoviranja danas ima 1.665. Stepenicama se je moguće popeti samo do drugog kata!
  • Pri najvećem vjetru vrh tornja oscilira samo 12 cm, ali zato visina varira čak do 15 cm pri najvišim temperaturama.
  • Kako bi se Eiffelov toranj zaštitio od hrđe, svakih sedam godina njegova površina se prekriva sa 50 tona farbe u tri sloja.
  • Ajfelov toranj je simbol Pariza i Francuske i najposjećenija turistička lokacija na svijetu, posjeti ga oko sedam miliona turista svake godine, što ga čini najposjećenijim spomenikom u svijetu gdje se plaća ulaz. Poređenja radi, Empire State Building privuče “samo” 3,5 miliona ljudi godišnje.
  • Kada je toranj sagrađen neki Parižani su smatrali da je ruglo i da ga treba ukloniti. Danas na svijetu postoji  čak 20 replika ovog predivnog arhitektonskog zdanja.

Provjerite radno vrijeme, cijene ulaznica i popuste za grupne posjete, za djecu i osobe sa invaliditetom OVDJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content