Ajni Jusić u Bijeloj kući američka nagrada za izuzetnu hrabrost i liderstvo

Državni sekretar Antony J. Blinken i prva dama SAD-a Jill Biden bili su domaćini godišnje ceremonije dodjele nagrada International Women of Courage (IWOC) koja se održava 4. marta u Bijeloj kući.

Foto: Printscreen

Među dvanaest žena iz cijelog svijeta koje su ove godine dobile prestižnu nagradu je i Ajna Jusić iz Bosne i Hercegovine.

Naime, Ajna je rođena u septembru 1993. u sigurnoj kući “Medica” u Zenic kao prva registrirana beba rođena kao plod silovanja tokom rata u BiH. Njena majka je tada imala 22 godine.

Zbog diskriminacije koju je prolazila i koju prolaze djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja, Ajna je osnovala Udruženje “Zaboravljena djeca rata” zahvaljujući kojem je učinila vidljivom djecu u BiH koja su rođena kao posljedica seksualnog nasilja u ratu.

Ajnu su predstavnici UN-a slušali u New Yorku 25. novembra 2019: “Ja sam Ajna Jusić, žena, kćerka, aktivistkinja, borkinja za ljudska prava. Mlada osoba koja vjeruje u ravnopravno društvo i koja se bori da izbriše etikete sistematski nametnute i one društveno stvorene. Imam 26 godina, i spremna sam da uložim još tri puta po 26, ako ne i više, u borbu koja će donijeti pozitivniju, ravnopravniju budućnost za svu djecu rođenu zbog rata.”

Nagrada koju je sinoć dobila već 18 godina dodjeljuje se ženama iz cijelog svijeta koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u zagovaranju mira, pravde, ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i jednakosti, te osnaživanju žena i djevojčica u svim njihovim različitostima – često uz veliki lični rizik i žrtvu.

Američke diplomatske misije u inostranstvu nominirajju jednu ženu iz zemlje u kojoj se nalaze, a finalisti se biraju i odobravaju viši službenici Ministarstva. Nakon ceremonije IWOC, dobitnice će sudjelovati u programu International Visitors Leadership Program (IVLP) i dodatnim programima u Los Angelesu, tokom kojih će raditi s američkim kolegama na strategijama i idejama za osnaživanje žena i djevojčica širom svijeta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content