Alec Imamović – Desetogodišnji muzički genije nastupa u Royal Albert Hallu

Sin Bosanca Admira i Italijanke Rossane, Alec Haris Imamović, koji je rođen 29. decembra 2007. godine u Londonu, imao je ogromnu želju, volju i nadarenost za učenjem i otkrivanjem novog i nepoznatog. Od rane dobi, saznajemo u razgovoru s njegovim ocem, rođenim Brčakom, koji se u ratnim godinama nastanio u Velikoj Britaniji, bio je opčinjen slovima i brojevima, s nepune dvije godine znao je abecedu i brojeve do 1000 i više, da bi ubrzo potom počeo sastavljati slova u riječi, pa riječi u rečenice i prije nego što su njegovi roditelji postali svjesni naučio je sam sebe da čita i broji! Nešto kasnije počinje se zanimati za nauku, hemiju i geografiju. Kao četverogodišnjak znao je glavne gradove svijeta, planetarni sistem, a kada je krenuo u školu mnoge predmete, poput matematike i engleskog jezika, pohađao je u višim razredima tako da je nastavničko vijeće na koncu odlučilo da ga premjesti iz prvog u treći razred. No, glavno obilježje dječakove jedinstvenosti je njegova nadarenost za muziku.

”Alec je pokazao veoma rano talenat za muziku. Imao je dvije godine kada smo mu nabavili malu elektronsku klavijaturu na kojoj je provodio sate eksperimentišući s tipkama i notama. U početku to nije zvučalo kao da ima nekog smisla. Jednog dana mu je majka rekla da prestane pritiskati jedne te iste tipke po cijeli dan na što je Alec odgovorio: ‘Ali, mama, ja ovo znam da sviram.’ Na naše opšte iznenađenje, Alec je odsvirao Odu radosti od Beethovena. Klavijatura je imala nekoliko programiranih popularnih melodija, među njima i Odu radosti. Alec je učio cijelu melodiju korak po korak prateći svaku notu na malom ekranu klavijature. Tako je povezivao svaku notu s određenom tipkom dok nije uspio da zapamti cijelu kompoziciju”, prisjeća se Admir trenutaka kada je sinovljev istančani sluh za muziku došao do izražaja, nastavljajući:

”Odlučili smo da se konsultujemo s muzičkim profesionalcima koji su nakon urađenih testova ustanovili da Alec ima, kako kažu, perfect pitch, što znači da je u stanju da zatvorenih očiju prepozna svaku notu i zvuk, te ih prenese na instrument.”

Alec trenutno svira klavir, gitaru, trubu i rekorder, komponuje sam svoje melodije i pjesme, te je sam skladao sve melodije za ovogodišnji školski koncert. Uzor su mu kompozitori poput Beethovena i Mozarta, no rado svira rock i pop melodije. Pohađa Brecknock muzičku školu i član je organizacije Camden music, koja djeluje pod pokroviteljstvom fondacije princa Charlesa.

”Zahvaljujući Camden musicu Alec je u prilici da pokaže svoj talenat u krugu ljudi koji cijene i podržavaju muziku i umjetnost. Samim time je već dva puta nastupao u Royal Albert Hallu, prvi put prije tri godine kao dio orkestra, dok je u aprilu 2018. svirao solo pijano. Prošle godine je na klaviru također svirao Saltwater od Julian Lennon, dok je hor sastavljen od svih Camden školi pjevao istu pjesmu. Prije nekoliko dana pozvan je da svira pijano na koncertu za načelnicu Camdena. U ovom dijelu Londona organizovana je manifestacija u svrhu prikupljanja sredstava podrške za djecu organizacije Camden music. Inače, njihov moto je da svako dijete u Camdenu mora znati svirati barem jedan instrument.”

Porodica Imamović

Za Admira i Rossanu, koja govori sedam jezika, uključujući i bosanski, fascinantna je činjenica da djeca čiji roditelji nisu iz zemlje u kojoj žive postižu izuzetne rezultate u školi, pogotovo što prvi jezik koji su naučili nije bio engleski. Njihov stariji sin Alec progovorio je na bosanskom i italijanskom.

”Ponosni smo na sve njegove uspjehe, ali i činjenicu da se tokom svih svečanih prilika uvijek spomene da Alec pored engleskog govori bosanski i italijanski jezik. I nije to samo naš roditeljski ponos. Time pokazujemo da poštujemo i cijenimo zemlju u kojoj živimo kao i da nam je važno da korjeni i geni naše djece trebaju biti hvaljeni i spominjani.”

Alec trenutno polaže ispite iz teorije i prakse. Cilj mu je da dobije mjesto u najstarijem britanskom konzervatoriju – Royal academy of music, koji se ubraja u vodeće muzičke institucije u svijetu. Jasno daje do znanja da muzika treba biti njegova životna profesija, a, kako stvari stoje, ovaj nadareni dječak na putu je da nam ispriča mnoštvo zanimljivih događaja i priča u budućnosti.

Elma Zećo, Furaj.ba 

Objavljeno: 13. juni 2018.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content