Alen Islamović- Na mojim plantažama svira tišina i poneki zalutali vjetrić

Alen Islamović- Na mojim plantažama svira tišina i poneki zalutali vjetrić

Osim što je izvrstan vokal i odličan muzičar, Alen je porodičan čovjek, ali i uspješan biznismen

Razgovarala: Samila Ivković

S Divljim jagodama, a potom s Bijelim dugmetom, Alen Islamović je ostavio neizbrisiv trag na regionalnoj muzičkoj sceni. Pjesme poput Motori, Šejla, Nasmiješi se…, postale su kultne, a Alen je mnogima sinonim za rock’n’roll. I dalje je muzički vrlo aktivan, te nastupa sa svojim i orkestrom Gorana Bregovića, a izvor energije su mu njegove plantaže lješnjaka koje s porodicom vodi u rodnom Bihaću. S Alenom smo razgovarali o muzici, biznisu, putovanjima, a s posebnom je radošću govorio o svojoj supruzi i neraskidivoj vezi s kćerkama.

Ako se osvrnete, iza vas je duga i jako uspješna muzička karijera. Šta je najljepše što Vam je muzika donijela kroz ove godine koliko se njome bavite?

– Sve godine sam radio nešto što jako volim. Izazovi u poslu su mi davali veliku energiju koju sam često morao kontrolisati. Ovaj posao je sličan jahanju divljeg konja. Trebaš doći do tog trenutka kad ti preuzimaš kontrolu i upravljaš svojom sudbinom, brzinom uspjeha, pa i pada. Trebalo je biti iskren, pošten i oprezan da ne odeš u svijet tame bez povratka. Muzika mi je dala divna poznanstva i brojna putovanja po svijetu. Da sam to sam plaćao, potrošio bih sigurno malo bogatstvo. 

Svi znaju da su u Vašem životu posebnu ulogu zauzimale Divlje jagode. Kako s ove distance gledate na period kada ste bili dio ovog benda?

Divlje jagode su moj početak, velika škola u kojoj sam dosta naučio. Otići iz svog grada u bijeli svijet i boriti se za poziciju u prostoru bivše Jugoslavije nije mala stvar. Trebalo je u velikim gradovima nametnuti svoju priču; pjevačku, sviračku, pa i s garderobom koju smo sami sebi šivali. Moji tekstovi koje sam pisao tad u Divljim jagodama donosili su revoluciju tadašnjim generacijama. Tri čovjeka su svirala kao krdo bizona, ja – bas i vokal, Zele gitare i Nasko bubnjevi. Tu se dalo srce i energija!

Danas je prava rijetkost čuti zvuk kakav su nekada proizvodile Divlje jagode. Zašto je to tako?

– To je tada bilo iskreno, u Divljim jagodama nije bilo foliranja. Kopali smo po 200 dana godišnje, održavajući koncerte na traktorskim prikolicama, velikim binama u poljima kukuruza. Gdje god su ljudi željeli čuti Motore mi smo dolazili. Nisam ja vodio politiku grupe, a da jesam sigurno bi još bili zajedno i danas, u najjačoj postavi i zaradili nešto novca od te muzike i sad uživali u odabranim koncertima. No, sve su to sudbine koje se isprepliću i teško ih je razmrsiti.

Danas nastupate s Bijelim dugmetom. Kako je raditi s Goranom Bregovićem?

– Bregović i ja smo na samom početku turneje krenuli sami s orkestrom, a pjesme smo aranžirali na drugi način. S Bregom je lijepo sarađivati, od njega možete samo pokupiti pametnih i dobrih stvari. Dao mi je neke savjete koji su mi preokrenuli život. Volim što i dalje radim s Goranom, nema pritiska, nervoze, sve klizi kao po ledu.

Privatno i poslovno, uspješan ste čovjek. Šta je recept za dobar balans u tom odnosu?

– Nisam završio fakultet da bih to ugradio u svoj život. Moj fakultet je životna škola. Osnovna pravila sam ponio iz kuće; ne ukradi, ne laži, ne petljaj, ne ulazi u ulice u kojima nemaš šta tražiti. Ne istražuj mrak, drži se svjetla. Izbjegavaj loše, proste ljude sklone neredima. Družim se s ljudima koji su slični meni, koji vole sport, zabavu, porodična putovanja… Kada živite ovakav život, balans se lako održi. Volim svoju porodicu koja je najveće bogatstvo koje sam sačuvao. Porodica je moja oaza mira.

Uvijek ste bili vjerni i privrženi svojoj supruzi i djeci. Šta je tajna za sretnu porodicu? 

– Porodica je moja oaza mira. Kada sam s puta dolazio nervozan, umoran i s problemima, u kući bi sve nestajalo. Supruga je odgajala kćerke, a i ja sam povremeno uskakao u tu ulogu. Nikad nisam imao grubih riječi za njih. Porodica se gradi na povjerenju i na poštovanju, a ja nikad nisam povlačio neke poslovne poteze, a da o tome nisam prvo razgovarao sa suprugom.

Kažu da je odnos tata- kćer nešto posebno. S obzirom na to da imate dvije kćerke, je li ta tvrdnja istinita? 

– Istina, naš odnos ne može biti bolji. Otac uvijek želi paziti na svoje cure, čak iako su one danas majke. Imamo dva unuka koja su okrenula naš svijet na bolje, a navijam za još unuka, jer smo supruga i ja iz velikih porodica.

U rodnoj Krajini imate plantaže lješnjaka. Odakle potječe korijen Vaše ljubavi prema poljoprivredi?

– Moj otac je bio vrtlar i poljoprivrednik. On je kalemio ruže u našem vrtu, pa bi na jednom grmu imali crvene, bijele i roze ruže, a njegov paradajz se jeo kao jabuka. Tih detalja sam pokupio od njega, a inače sam ljubitelj prirode.

Supruga je u nasljedstvo dobila dosta zemlje, ja sam nešto kupio i dobili smo oko  25 .000m2 plantažu, na tri lokacije. Sve su u blizini Une i od centra grada udaljene 3-4 km. Ispitivanjem zemlje došao sam do saznanja da je tlo plodno za uzgoj lješnjaka i oraha. Lješnjak je plod koji rađa 80 do 100 godina, odlično stoji na tržištu i ne pada mu cijena. Već dugi niz godina moja i suprugina želja je da nešto ostavimo djeci i unucima, i uspjeli smo u namjeri. Posadio sam najtraženije sorte, plodovi stižu lagano, a za nekoliko godina ulazimo u igru s tonama. Na mojim plantažama svira tišina i poneki zalutali vjetrić, raj za uši i oči.

Osim plantaža lješnjaka, imate li u planu još neki privatni biznis?

– Ne želim više ništa. Kuću u Bihaću u nekoj budućnosti vidim kao pansion za ekipe koje bi dolazile na rafting na Unu, a ja bih im spremao razne specijalitete na svoj način.

Mnogo putujete, koje zemlje su Vas fascinirale? 

– Australija je čudna, Amerika fascinantna svojom glamuroznošću u svemu, Kanada je, pomom mišljenu malo hladna. Evropa mi je na dlanu i najljepši je kontinent na svijetu. Mene za sve te prostore vežu lijepe uspomene, poznanstva i koncerti.

Ko je Vaše omiljeno društvo za putovanja?

– Posljednjih godina s društvom često idemo kruzerom na putovanja. Tako vidimo najljepše gradove na moru, otoke, plaže i destinacije koje bi teško mogao vidjeti iz auta ili ih posjetiti autom. Fascinirao me je Dubai! Imamo prijatelje iz Slovenije, Srbije, BiH i Hrvatske, tako da nas 10-12 redovno putujemo. Posebno volim skijanje. Naučio sam obje kćerke skijati, a sad čekam da krenem i unuke učiti. Takvih alpskih ljepota sam se nagledao da bih mogao napisati knjigu o njima.  

Imate li neke planove gdje za ljeto?

– Ovo ljeto će mi biti radno. Koncertima ću promovirati  svoj novi album Tajno. Na albumu su učestvovali odlični muzičari iz grupa Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje, Dubioza kolektiv… Ovo ljeto je i Bregović ostavio nešto termina za koncerte Bijelog dugmeta, pa ćemo se malo družiti. Za iduću godinu pripremam jako interesantan dupli album, a to će biti moje iznenađenje mojim fanovima.