Američkom umjetniku titula počasnog građanina Goražda

Gradsko vijeće Goražde odlučilo je da titulu počasnog građanina Grada Goražda dodjeli Joe Saccu, američkom autoru stripa i svojevrsnog remek-djela “Zaštićena zona Goražde: Rat u istočnoj Bosni 1992-95”.

Sacco je u navedenom stripu opisao Goražde na specifičan način opisao u najtežim vremenima rata, a Goraždani se sjećaju kako je s njima čekao potpisivanje Dejtonskog sporazuma i radovao se miru. Njegova knjiga može se naći u Narodnoj biblioteci Goražde.

Američki umjetnik Joe Sacco prvi je autor u historiji novinarstva koji je svoj novinski izvještaj uobličio u strip, na kojima je opisao svoj četveromjesečni boravak u Goraždu (1995/96). Strip koji je prvi put objavljen 2000. godine ispričan je u formi iscjepkanih epizoda, stiliziranih ispovijesti i priča o bolu, stradanjima i životu ljudi koji su boravili u Goraždu 1992-1995.

Priznanje će Saccu biti dodijeljeno na ceremoniji obilježavanja Dana grada i BPK Goražde, prvog oslobođenja grada 18. septembra ove godine.


Goražde – herojski grad na obalama plahovite Drine | Furaj.ba

Na obalama plahovite Drine i vezan drinskim mostovima vijekovima ponosno stoji Grad Goražde, grad-heroj koji slovi za prijestolnicu istočne Bosne. Autor: S. Hodžić Nije poznato da li ime grada potječe od gora koje krase okolna brda, korijena riječi gorjeti jer neki smatraju da je grad nekad gorio ili od slavenske riječi Gorazd, no za njega su zbog prkosne Drine znali još odvajkada i stari Rimljani.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content