Amina Kajtaz: Mostarska sirena

Dvadesetogodišnja Mostarka Amina Kajtaz karijeru je započela, gdje drugo, nego u Veležu, klubu čiji pomen većini Hercegovaca srce razgali. Imala je samo šest godina kada ju je trenerica Marina Balić počela uvoditi u svijet plivača.

Foto: Sanjin Fajić

Piše: Elma Zećo

“U mojoj porodici se, između ostalog, mnogo priča o sportu, roditelji se druže s ljudima sličnih pogleda na život, tako da je i moje opredjeljenje bilo logično. Mama je moju stariju sestru Delilu upisala na plivanje i često smo je bodrili s tribina na takmičenjima. Kao veoma mala osjetila sam atmosferu na bazenu i već tada poželjela da budem najbolja”, započinje svoju priču Amina, perspektivna bh. plivačica, koja se nedavno isključivo zbog boljih uslova treniranja preselila iz Mostara u Zagreb, gdje je postala članica Hrvatskog akademskog plivačkog kluba Mladost, koji raspolaže s dva 50- metarska bazena i izvrsnom teretanom, što joj odlično prija.

Prepreke ne postoje

Uprkos ranijim lošim uslovima za treniranje, Amina je uvijek uspijevala napredovati i postizati rezultate. Stoga ne čudi što je u inostranstvu bila primijećena dobivši nekoliko ponuda za prelazak.

“Međutim, samim dolaskom u Zagreb osjetila sam neku lijepu energiju i ljubaznost ljudi, a odlični uslovi presudili su da se odlučim ostati ovdje. Ipak je to bliže BiH.”

I Aminini roditelji bili su sportisti, no lijepe priče njene mame, čiji je izbor također bio plivanje, ostavile su neprolazne dojmove.

“Često nam je pričala dogodovštine s takmičenja, o druženju s plivačima i plivačicama iz drugih gradova, opisivala je svoje osjećaje prilikom penjanja na postolje i preuzimanja medalja… Tako je svoju veliku ljubav prema sportu prenijela na moju sestru i mene”, priča Amina, kojoj su kako u sportu tako i u životu uzori upravo roditelji, mama Maja i otac Sead.

Planovi za budućnost  

Iako su iza Amine brojna takmičenja, brojne medalje, učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, ona ima jedan najdraži plasman, a to je 6. mjesto na Svjetskom kupu u Dubaiju, osvojeno prošle godine u disciplini delfin na 100 metara. Nova postignuća očekuje u novom klubu, ali i kao reprezentativka BiH.

“Ne volim baš mnogo javno govoriti o planovima, jer nikad čovjek ne može znati da li će uspjeti u svojim nakanama. Moje ambicije jesu velike. U plivanju sam zabilježila mnogo uspjeha, ali želim postići još više od toga”, kaže Amina, studentica Nutricionizma i zdravlja na Univerzitetu modernih znanosti – CKM u Mostaru, čime u budućnosti želi profesionalno povezati dvije dimenzije zdravog stila življenja – sport i ishranu.

“Oprez pri izboru dobrih i raznovrsnih namirnica moj je imperativ, mada sebi ponekad dozvolim da prekršim pravila. Teško je biti savršen uvijek i u svemu (smijeh)”, priznaje Amina, dodajući na kraju: “U današnje vrijeme posao nutricioniste veoma je tražen i u njemu, također, vidim i želim napraviti dobru karijeru.”

Velež u srcu

“Za Velež sam mnogo vezana i nosit ću ga uvijek u srcu, ma gdje bila. Sve najljepše mi se desilo u tom klubu. Upoznala sam neke od svojih prijatelja i prijateljica, a uvijek ću se rado sjećati takmičenja i veselih trenutaka koje smo proveli zajedno.”

 

Rusija, zanimljiva zemlja

“Destinacija koju bih voljela posjetiti kao turista je Moskva. Vjerovatno zvuči čudno, jer, uglavnom, ljudi  žele otići u tropske krajeve. Meni se dopada kultura Rusije, privlače me raskošne, bogate i grandiozne građevine, jer djeluju autoritativno i moćno.” 

 

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content