Amra Hašimbegović: Niko vas ne može motivirati osim sami sebe

Vlasnica i direktorica kompanije Global Market Solutions, Amra Hašimbegović, svoj posao uspješno radi duže od deset godina.

Autor: Samila Ivković
Foto: Irfan Redžović

Ova mlada žena bavi se istraživanjem tržišta i poslovnim savjetovanjem, a također vodi i Business café, događaj koji već pet godina priča najbolje poslovne priče iz BiH i dokazuje da se uspjeh može postići bez obzira na sve. Od činjenice da je uspješna poslovna žena, Amru ponosnijom čini to što je supruga i majka troje djece.


Kako je započeo Vaš poslovni put?

– Kada malo razmislim, nisam sigurna šta je zapravo početak mog poslovnog puta. Već kao srednjoškolka sam zarađivala ozbiljan novac, ne džeparac. Već tada sam imala plaću. Kada ste sa 17-18 godina finansijski neovisni od svoje porodice, to vam daje osjećaj slobode koji želite zauvijek zadržati.

Čim se ukazalo prvo zaposlenje unutar neke kompanije, brzo sam shvatila da mi korporativne stege nikako ne odgovaraju, te da mi treba onaj osjećaj koji sam imala kao tinejdžer. Tako dolazim do želje da pokrenem svoj biznis, a tragajući na internetu, naišla sam na pojam Mystery Shopping i tu počinje moje putovanje u poslovni svijet.

Spomenuli ste pojam Mystery Shopping. Kako ovaj alat može unaprijediti poslovanje?

Mystery Shopping može unaprijediti poslovanje na više nivoa. Naime, svaka kompanija ima svoje kupce, a svaki od njih može biti i tajni kupac. Poslovni prodajni proces može se mjeriti ovom metodom, te na koncu i unaprijediti. Nama nije cilj nikoga špijunirati, mi smo alat u rukama kompanija putem koje oni stječu stvarnu sliku stanja na terenu i saznaju da li se njihove strategije doista implementiraju.

Kako ste došli tamo gdje ste danas i što vam je pomoglo na tom putu?

Istrajnost, odgovornost, čestitost. Istrajnost mi je pomogla da ne odustanem bez obzira na neprilike koje samo tržište često servira. Odgovornost da svojim klijentima bez ikakvog kompromisa ponudim samo najbolje. Čestitost da moje kolege znaju da nisu nikada posljednji na listi, već da se svačija individua i potrebe jednako poštuju kao i moje.

Vaša agencija već tradicionalno organizira Business café, poslovni događaj koji slavi pozitivnu poduzetničku klimu i predstavlja poslovne ljude naše zemlje. Jeste li kroz ove godine uspjeli otkriti tajnu za uspjeh u BiH?

– Jako se ponosimo tim projektom koji je na neki način društveno korisni event. Ovaj događaj održava se širom regije i opstaje već punih 5 godina. Dosta sličnih događaju se počelo pojavljivati u našoj zemlji, što je dobro. Njegovanjem poduzetničke kulture možemo se nadati unaprjeđenju ekonomskog stanja države.

Brojni su govornici prošli kroz Business café, pokrili smo različite industrije. Neki govornici su visoko obrazovani, drugi su krenuli bez znanja i obrazovanja, a opet postigli uspjeh. Slobodno mogu potvrditi da im je ustrajnost zajednička karakteristika, nepokolebljivost i nedostatak vremena za traženje isprika. Oni jednostavno punim svojim bićem žive svoja uvjerenja i stavove.

Kako rješavate velike probleme kao poduzetnik, kako se motivirati i ostati motivirani?

– Posljednjih godina baš mi je Business café pomogao da dio energije naših govornika prenesem i na sebe. Vremenom osvijestite da vas u biti niko drugi ne može motivirati osim sami sebe, te ako ste u kompaniji znate da se morate jedni na druge osloniti i gurati dalje.

Što mislite da čini uspješnog poslovnog čovjeka, a posebno poslovnu ženu?

– Najradije bih rekla da razlike nema, no svi znamo da to nije istina. Uspješan čovjek u našoj zemlji je vilenjak, a uspješna žena čarobnica. Doista se moraju činiti nadnaravnim da bi stvorili velike uspjehe, pogotovo ako im je posao vezan isključivo za tržište BiH. U ovu kategoriju spadaju istinski uspješni ljudi, pod ovim ne podrazumijevam raznorazne kompanije koje putem stranačkih tendera ostvaruju velike rezultate.

Slijedite li određenu jutarnju rutinu ili dnevni raspored kako biste povećali produktivnost u poslu?

– Moram priznati da sam to počela od skora da činim, prije svega kako bih unaprijedila vlastiti kvalitet života, a zatim i produktivnost. Jako mi je važno da ne pogledam u mobitel, kompjuter ili bilo šta slično prije nego sam na miru doručkovala I u miru popila jutarnju kafu.  Potrebno mi je da u miru budem sama u jutarnjim satima. Tek nakon toga slijedi pregledavanje mailova i implementacija planova.

Ako jutro započinjete u haosu, nekvalitetnom obroku, nemate vremena da u miru razmišljate i planirate dan, jer paralelno doručkujete, pišete mailove, odgovarate na poruke koje stižu sa socijalnih mreža, mislim da se već dobro iscrpite. Ne želim da mi poruka, status na socijalnim mrežama i slično poremeti planiranje dana i moju vremensku tabelu za taj dan. Moji prijatelji su uglavnom navikli da ja ne odgovaram na poruke rano ujutro. Ako je zaista hitno, onda očekujem direktan poziv na koji ću se naravno javiti.

Ako biste trebali dati jedan savjet za mladu poduzetnicu na početku karijere, koji bi to savjet bio?

– Ja sam pametna, vrijedna, sposobna, vjerujem u svoj proizvod/uslugu. Spremana sam na padove. Spremna sam na letove. Ovo treba biti jedno divno putovanje koje će služiti mom životu, a ne ja njemu!

Majka ste troje djece. Kako postići ravnotežu između posla i privatnog života? 

– Da, troje djece koja trenutno nemaju niti jednu zajedničku sferu interesovanja. Jer imaju 15, 11 i 3 godine. Trudim se da mi mantra bude ona iz prethodnog pitanja. Sama sebi je ponavljam skoro svaki dan. Važno je biti u miru sa sobom i sa svojom porodicom, tada se sve posloži.

Na koji način odgajate svoju djecu, koje vrijednosti nastojite usaditi u njih i šta mislite da obavezno jednog dana moraju ponijeti iz kuće?

Trebalo mi je neko vrijeme da osvijestim, da ne postoje savršene porodice, već sretne porodice. Tako da sam sva nesavršenstva odbacila kao takva, prihvatila ih kao naša obilježja, a sve divne pozitivne stvari kojih ima mnogo, stavila u fokus svoje zahvalnosti. Čvrstog sam stave da će djeca ponijeti samo ono što su primjerovm svojih roditelja svjedocila, a ne ono što su slušala od roditelja.

Važno mi je da ponesu sa sobom zahvalnost prema svemu što je dobro i korisno, da zavole knjigu kao najboljeg druga, da imaju veliki fond ljubavi prema svim ljudima i bićima, da ne cjepidlače i ne traže greške u svemu što je oko njih. Jer na koncu to je recept za njihovu sreću. Zahvalnost, ljubav, obrazovanje i spremnost na divne izazove života.

Koliko od poslovnih i privatnih obaveza uspijevate pronaći vremena za putovanja? Imate li već planove za ljeto?

– Putovanja su dio nadahnuća čovjekove duše. Ona su obavezna ako se mogu priuštiti. Uživam u svakom putovanju i nekad se osjećam kao odbjegli buntovnik, pogotovo ako je putovanju prethodio stresan period.

Kada je porodica u pitanju najviše uživamo u putovanjima koja su sadržajna. Moja ideja bude koje lokacije i gradove posjetiti, dok se suprug više posveti pomnom planiranju. Uvijek se rado sjetim putovanja kamperom po Salzburskoj regiji. To je bilo putovanje puno porodicnog team buildinga I adrenalina. Ovo ljeto na pomolu je neki road trip, najvjerovatnije jug Italije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content