Amra Jaganjac, direktorica TZ grada Tuzla – Turistima smo zanimljivi tokom cijele godine

Veliki broj događaja, manifestacija i festivala koji se održavaju tokom godine doprinosi da Tuzla kao turistička destinacija postaje sve zanimljivija turistima iz cijeloga svijeta.

Razgovarala: Adisa Bečiragić

Fotografije: Samir Zahirović

Prije pridruživanja timu Turističke zajednice grada Tuzle, Amra Jaganjac je radila na pripremi i vođenju niza razvojnih projekata finansiranih iz EU i drugih fondova, što ju je izgradilo kao profesionalca i pomoglo da stekne vještine koje i danas koristi u poslu. 

Iskustvo u projekt menadžmentu uticalo je na moje vođenje Turističke zajednice grada Tuzla jer mi je jedna od prvih zadaća bila jačanje kapaciteta saradnika za učešće u EU projektima i, na sreću, prvi rezultati su tu jer je ove godine odobren naš prvi značajniji EU projekat. Od 1. jula 2023. počela je provedba projekta „Open Air Everywhere!“ koji je sufinansiran kroz EU IPA Program prekogranične saradnje Srbija-BiH. Ovo je samo početak našeg rada na namicanju dodatnih sredstava iz EU i drugih fondova, kako bismo osigurali ulaganja u razvoj turističke infrastrukture grada Tuzla, kaže za naš magazin Amra Jaganjac. 

Izazovi i brojevi

Koji su najveći izazovi sa kojima ste susreli u vođenju Turističke zajednice grada Tuzle tokom protekle tri godine?

U protekle tri godine je sektor turizma na globalnom nivou  bio izložen brojnim izazovima, pa ni mi nismo bili pošteđeni uticaja pandemije. Turističkoj zajednici sam se pridružila početkom 2021. godine i bilo je izazovno u takvim okolnostima raditi promociju turističke ponude. Uspijevali smo privući domaće goste jer nas je pandemija primorala da istražimo i posjetimo mjesta koja su nam na dohvat ruke. Od drugih izazova, izdvojila bih problem neplaćanja boravišne takse, kao i problem neregistriranih pružalaca usluge smještaja, što nam remeti sliku o turističkom prometu u gradu, jer ne možemo prikazati stvarne rezultate i brojeve, budući da brojni gosti ostaju neprijavljeni.

Je li ljetna sezona donijela očekivane rezultate? Kako izgleda u brojkama? 

U prvoj polovini godine bilo je jasno da će 2023. nadmašiti prethodnu koja je bila izuzetno uspješna. Prema podacima iz avgusta ove godine, u Tuzli je bilo prijavljeno preko 50.000 noćenja, što je, ako poredimo sa prošlom godinom, uvećanje za 20,9 posto.  

Činjenica da se radi o kontinuiranom pozitivnom trendu turističkog rasta, povećanoj izgradnji stambeno-poslovnih i turističkih objekata, povećanom broju smještajnih kapaciteta, odražava se na povećane aktivnosti svih aktera u turizmu i privredi uopšte. 

Veliki broj događaja, manifestacija i festivala koji se održavaju tokom godine doprinose tome da Tuzla kao turistička destinacija postaje sve zanimljivija turistima iz cijeloga svijeta. 

Imate li procjene u kojoj će se mjeri odlazak Wizz Air kompanije sa Aerodroma Tuzla odraziti na turizam u Tuzli?

Zatvaranje baze WizzAira već se odražava na turistički promet kantona. Niskotarifni zračni prijevoz mnogo utječe na turizam u svijetu jer trećinu svih putnika globalno prevezu upravo ove kompanije. Od izuzetnog će značaja biti sinergija svih institucija u

Zatvaranje baze WizzAira već se odražava na turistički promet kantona. Niskotarifni zračni prijevoz mnogo utječe na turizam u svijetu jer trećinu svih putnika globalno prevezu upravo ove kompanije. Od izuzetnog će značaja biti sinergija svih institucija u pronalaženju rješenja koje će umanjiti posljedice izazvane smanjenjem prometa Aerodroma Tuzla. 


Infrastruktura i održivost

Može li razvoj putne infrastrukture doprinijeti razvoju turizma u Tuzli tokom cijele godine?

Tuzlanski kanton je najmnogoljudniji u Federaciji BiH i najviše uvozno-izvozno orijentisan, pa je neophodno povezati ga sa većim gradovima u zemlji, a i sa susjedima. 

Najveći broj vozila je u ovom kantonu gdje živi više od pola miliona građana koji najviše učestvuju u prihodu od akciza i putarina. Ovo je poruka institucijama da je vrijeme za ulaganja koja će unaprijediti i očuvati postojeće, te izgraditi nove turističke infrastrukture i suprastrukture.

Ima li Tuzle na zimskim turističkim mapama?

Već nam jesen obiluje kulturnim i zabavnim sadržajima, poput Književnih susreta „Cum grano salis“, Tuzlanskih pozorišnih dana, Tuzla Film Festivala, potom će uslijediti Festival sevdalinke, ali i druge manifestacije. Zatim u zimskom periodu otvaramo klizalište „Panonika“, dok nam decembar i januar obilježava naša praznična manifestacija „Zima u Tuzli“, čija je kruna javni doček Nove godine. 

Kako se nosite sa izazovima održivog turizma i zaštite prirodne i kulturne baštine grada?

Organizujemo, osmišljavamo, realizujemo i podržavamo manifestacije kojima se valorizuje prirodna i kulturna baština, promoviše boravak na otvorenom te unapređuje umrežavanje sa svim akterima u turizmu. Na javni poziv Evropske mreže kulturnog turizma aplicirali smo za učešće u 16. Međunarodnoj konferenciji o kulturnom turizmu u Evropi sa temom „Pametni turizam – pametne destinacije: kulturna baština i kreativnost, digitalizacija, održivost“, te smo uvršteni u program.

Naš primjer dobre prakse u oblasti Transnacionalnih tematskih turističkih proizvoda (Projekat PA.CON) ušao je u finale izbora za dodjelu nagrada za destinacije održivog kulturnog turizma 2023. godine. 

Zdravsteni turizam

Ima li prostora za intenzivniji razvoj zdravstvenog ili kongresnog turizma? 

Imajući u vidu da je u proteklih 20 godina broj smještajnih kapaciteta povećan za preko 1000%, stvoreni su uslovi za razvoj zdravstvenog i kongresnog turizma. Panonska jezera okosnica su razvoja turizma, ali i primjer stavljanja prirodnog naslijeđa, u vidu slane vode, u funkciju razvoja svakog oblika turizma. 

U Tuzli se nalazi Lječilište Aqua Bristol, dok je naš UKC Tuzla jedna je od najrespektabilnijih zdravstvenih ustanova u regiji. 

Sve navedeno utiče na to da se u Tuzli tokom cijele godine održavaju stručni skupovi, simpoziji i konferencije, što doprinosi povećanom turističkom prometu s obzirom na boravak velikog broja polaznika ovakvih događaja. 

Početkom godine u Tuzlu ste doveli panoramski točak…

Trudimo se učiniti Tuzlu što vidljivijom na mapi turističkih destinacija, a istovremeno našim stanovnicima ponuditi atraktivan sadržaj. Panoramski točak je izazvao veliko interesovanje jer je bio prvi u BiH, a ujedno je u predsezoni učinio Tuzlu poželjnom destinacijom.

Nastavljamo pratiti trendove i realizirati projekte u skladu sa našim mogućnostima. 

Jeste li već počeli praviti planove za narednu sezonu?

Čeka nas provedba našeg EU projekta „Open Air Everywhere“, čiji je fokus ulaganje u lokalitet Ilinčice, izgradnja i postavljanje zip-line poligona i vještačke stijene za penjanje te uređenje rekreativnog parka za najmlađe. Pored toga, očekuju nas nastupi na regionalnim i međunarodnim sajmovima, pored ostalih, i na Sajmu turizma u Berlinu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content