Andaluzija – Španija u malom

Andaluzija je najjužnija španska pokrajina koja se prostire na 87.000 km2 i broji oko 7 miliona stanovnika, čime se ubraja u najmnogoljudnije regije Evrope. Domovina flamenka, koride, čuvenih španskih gitara, magičnih pejzaža i kultura, te nesvakidašnje raskošne ljepote. Andaluzija je dom i nekih od najvećih umjetničkih genija, poput Velaskeza i Pabla Pikasa, a ovo podneblje opisao je i Ernest Hemingvej u svom romanu “Sunce se ponovo rađa”. 

Foto: Kordoba Pixabay – franky1st
Al-Andaluz, kako su je nazivali Arapi, pod arapskom (maurskom) je vlašću bila gotovo 800 godina (711-1492) i utjecaj na kulturu, arhitekturu i općenito način života je vrlo primjetan. Ime regije dolazi od arapskog al-Andalus, i označavalo je čitav prostor Iberijskog poluotoka koji je bio pod arapskom vlašću. Na svom vrhuncu to je obuhvaćalo područje današnjeg Portugala i gotovo cijele Španjolske.
Za ovu regiju karakterističan je govor koji se razlikuje od standardnog španjolskog jezika, te se naziv još i andaluzijskim govorom ili dijalektom.

Veći centri ove regije  su Sevilla, Málaga, Córdoba, Granada, Almería, Huelva, Cádiz i Jaén. Poznata je po uzgoju maslina, vinograda, šećerne trske, riže, pšenice, ali i turizmu u primorju Atlantskog oceana (Costa de la Luz) i Sredozemnog mora (Costa del Sol) te u gradovima u unutrašnjosti (Granada, Cordoba, Sevilla). U geografskom smislu, region je veoma raznolik – tu su zlatne plaže, seoca na brijegovima, prelijepe obale i planinski vrhovi.

Granada/Foto: Ivana Dukčević

Najveći i glavni grad Andaluzije je Sevilla, čijim Starim dijelom grada dominira katedrala, treća najveća na svijetu. U vrijeme kad je sagrađena, nakon Reconquiste (ponovnog kršćanskog osvajanja), bila je najveća crkva na svijetu. Sagrađena je na temeljima nekadašnje džamije, a gradnja je trajala od 1401. do 1506. Toranj katedrale, La Giralda, je nadograđeni minaret. Katedrala je poznata i po grobu Kristofora Kolumba.

Odmah do katedrale nalazi se Reales Alcázares, kraljevska palača, izvorno izgrađena u maurskom (mudéjar) stilu, i poslije nadograđivana baroknim i renesansnim dijelovima. Bio je to bogat i slavan grad već u doba arapske vladavine, a kasnije su iz njega kretali konkvistadori u osvajačke pohode i vraćali se donoseći prekookeansko blago. Danas je Sevilla sveučilišni grad i sjedište biskupije, te glavno trgovačko središte južne Španije.

Sevilja/Foto: Pixabay-bogitw

U ovom dijelu vidjeljive su i primjetne mnoge kulture, pa ćete imati priliku da prošetate i malom jevrejskom četvrti.

Uz rijeku Guadalquivir nalazi se Plaza de Toros, arena za koridu, jedina ovalnog oblika. Ovdje se od Uskrsa do kraja ljeta svake nedjelje održavaju borbe s bikovima, uz iznimku augusta kad se korida održava samo 15.8.

Što se hrane tiče, u ovom kraju je i više nego raznovrsna. Tu su nastali tapasi, a Granada je jedino mjesto u Španiji gdje se oni i danas služe besplatno uz piće (inače im je cijena 2-5 eura). Tamo se generalno jede kasnije nego u drugim dijelovima Španije i nije neobično da se ruča tek oko četiri sata po podne ili večera u ponoć. U Restoranima menú počinje od 6,5 eura (platos combinados, ensaladas), pizze od 5,5 pa naviše,  kafa od 1-3 eura, ovisno o lokaciji.

Na slatkišima su također vidljivi arapski utjecaji: puno šećera, kokosovi nadjevi, uljasti tuljci a la tulumbi, zvjezdaste mustre kolača, cimet, potom churros (lisnato tijesto prženo na ulju) koje se još toplo umače u vruču gustu čokoladu.

Nepregledna su prostranstva i sunce se ponovo rađa. 🙂

Zato što jedan članak nije dovoljan….

GRANADA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content