Anela Mešić, nekadašnja stjuardesa Saudi Arabian Airlinesa

Nije malo djevojaka, koje su odlučile iskoristiti konkurse za stjuardesu aviokompanija iz arapskih zemalja i prijaviti se. Još u prvoj grupi stjuardesa, koje su sa Saudi Arabian Airlinesom otišle u Džedu, bila je i Anela Mešić. Ovo je njen put.

Napisala: Elma Zećo

“Trudeći se da budem nagodna, uspijevala sam ostvariti uspješnu komunikaciju sa svim putnicima. I manji problem kada se pojavi na preko 11.000 metara visine, čovjek ga drugačije doživljava, preuveličava, a da ne govorimo o tome koliko je teško biti stjuardesa u slučaju napetih situacija. Nikada, naprimjer, neću zaboraviti kako je teško bilo smiriti jednog VIP putnika, čiji identitet zbog ugovora ne smijem otkrivati, prilikom pojave turbulencija izazvanih monsunima na letu Karači – Islamabad, uvjerenog da je prinudno slijetanje u Lahoru njegova isplanirana otmica. Moje iskustvo s putnicima je generalno bilo pozitivno, bez obzira koliko oni zahtjevni bili. VIP gosti su uvijek zahtjevni i očekuju da se sve njihove želje u domenu udobnosti i servisa ispune do najmanjeg detalja, te ih unaprijed definišu”, prisjeća se u razgovoru za Furaj.ba, Anela Mešić, tridesetjednogodišnja djevojka iz Sarajeva, koja je posljednjih godina radila kao stjuardesa u arapskim zemljama.

Hrabro kroz život

Oduvijek poduzetna, u nemogućnosti i neizvjesnosti da će ikada pronaći posao u svojoj struci nakon završetka Saobraćajnog fakulteta, Odsjek za željeznički saobraćaj, nije oklijevala da pokuša novac zaraditi baveći se drugim poslovima. U privatnom sektoru upustila se u hotelijerstvo i turizam, no nakon predanog rada ali ubrzo i prvih bolnih razočarenja odlučila je da se prijavi na konkurs za stjuardesu aviokompanije Saudi Arabian Airlines. Primljena je s još dvadeset i četiri djevojke. One su ujedno bile prva grupa stjuardesa iz BiH koje su se zaposlile u ovoj saudijskoj aviokompaniji.

“Željela sam se zaposliti u firmi gdje ću kao radnik biti više cijenjena, gdje će postojati finansijsko zadovoljstvo, red i hijerarhija. U poslu sam brzo napredovala i radila pretežno u prvoj i biznis klasi. Paralelno s primarnim poslom počela sam raditi i kao freelance stjuardesa na VIP letovima privatnih aviokompanija. Bilo je naporno, ali dobro sam se nosila s redom letenja, jer sam uvijek imala ispred sebe svoje zacrtane ciljeve koje sam vjerno slijedila. To bih preporučila mladim ljudima koji se odluče otisnuti u avijaciju negdje na Istok. Uređenje života u Evropi i tamo je svakako drugačije, ali priliku za zaradu dobrog novca treba maksimalno iskoristiti, jer ti to tvoja država neće pružiti”, govori Anela, koja je nakon godinu i po dana života u Džedi prihvatila poslovnu ponudu aviokompanije Dana Executive Jets iz Dubaija, čime je otpočela njena VIP Cabin Crew karijera.

“Odgovornost na ovim letovima je mnogo veća, jer imate više obaveza, odnosno zaduženi ste za kompletan let.”

Čeznula sam za privatnim životom

Sve pređene stepenice donijele su joj bolju egzistenciju, znanje i dobru mrežu poznanstava.

“Kada se pokažete dobrim u poslu samo možete očekivati još bolju poslovnu ponudu”, govori Anela. Prije nego što će odlučiti da se vrati u svoju zemlju, bila je menadžerica kabinskog osoblja u Elite Executive Serviceu.

“Zadovoljna sam s onim što sam postigla, mnogo je toga, ali ipak višegodišnja razdvojenost od porodice, želja za privatnim životom, presudile su da se vratim”, iskrena je Anela, koja za sada radi kao freelancer na prodaji nekretnina, uvoza i izvoza iz Egipta, Libana, Indije, Kine i Sudana.

“Moje želje su usmjerene na otvaranje turističke agencije koja bi poslovno bila povezana s Dubaijem. Nadam se da ću uspjeti u svojim nakanama. Sada imam bolje mogućnosti da napravim nešto u Sarajevu, ali to ne bi bilo moguće da se nisam žrtvovala i mnogo radila. Ja i dalje mogu otići, živjeti vani, ali sa sadašnjim razmišljanjem samo želim ovdje ostati i stvarati porodični i poslovni život”, zaključuje na kraju razgovora naša sagovornica.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content