Anila Gajević, direktorica Casting i talent agencije Zona

Još dok je studirala književnost naroda BiH i bosanski jezik, Anila Gajević opredijelila se za novinarstvo, gdje će ostati sve do momenta pokretanja Casting i talent agencije Zona. Kao profesorica stoga nikada nije radila, no kao trag nekoliko godina posvećenih izučavanju književnosti ostat će njena knjiga poezije, Bivša, koju je objavila 2004. godine

1-copy-2

Razgovarala: Elma Zećo

Foto: Edvin Kalić

 

Radeći kao urednica kulture, koja je istovremeno pisala filmske i pozorišne kritike, Anila Gajević bila je u prilici upoznati skoro cijelu glumačku scenu regije. Ideja o osnivanju agencije koja bi okupljala glumce zastupajući ih na stranim tržištima rodila se slučajno, da bi tokom jednog od brojnih druženja u bifeu Narodnog pozorišta uvidjela da su glumci oduševljeni mogućnošću da strani projekti odjednom i njima postanu dostupni. Tako je započela priča o stvaranju Casting i talent agencije Zona, prve ovakve vrste u BiH, koja danas zastupa glumce kako iz naše zemlje, tako i Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, odnedavno i Turske, te također s Kosova.

VRIJEDNA I RADOZNALA

Kako je bilo započeti graditi poslovni sistem, koji u BiH nema tradiciju?  

–  Bilo mi je zanimljivo, jer sam radoznala po prirodi i volim da učim. Najprije sam se upoznavala s poslom i istraživala tržište. Prvi važan kontakt bio je s kasting direktoricom Nancy Bishop. Radila je na NBC-jevoj seriji Filantrop, koja se snimala u Pragu. Trebali su joj glumci s Kosova. Nakon uspostavljanja kontakta s njom, bila je zainteresovana da pogleda ponuđene portofolije i tada su uloge dobili makedonski glumac Visar Vishka i bh. glumica Nikolina Jelisavac. Bio je to naš prvi veći međunarodni projekat. Ovaj posao sam počela graditi od nule, a danas je Zona činjenica na svjetskom i evropskom filmskom tržištu.

Gdje naši glumci imaju veće šanse za prosperitet?

–  Apsolutno na velikim tržištima. Danas granice ne postoje. Živimo u globalnom selu, u eri interneta, gdje je sve moguće. Nije bitno gdje glumac živi. Može živjeti u najzabačenijem selu, ali s internet konekcijom može biti dostupan svima. Glumcima koji su članovi Zone cijeli svijet je tržište. Ovdje snimamo glumce i materijal šaljemo na kastinge od Londona, Praga, Los Angelesa do Kanade. BiH je mala zemlja, malo tržište. Jedan film se snimi godišnje, ili nijedan. Veoma je teško glumcima sticati iskustvo na filmu, a većina glumaca, osim o pozorištu, mašta i o filmu.

3-copy

Šta biste savjetovali mladim glumcima?

–  Mislim da mladi glumci, što je veoma teško u tom poslu, ne trebaju imati velika očekivanja. Često znam glumcima reći da kada snime kasting zaborave da su to uradili, da ne iščekuju rezultate. To je teško, jer je riječ o specifičnoj profesiji, koja je veoma javna i glumci kada upisuju akademiju, upisuju je zato što su talentovani i zato što imaju očekivanja od tog posla. Voljela bih da shvate da je težak put do uspjeha. Trebaju biti uporni, ambiciozni, ne u mjeri da izgaraju, ali trebaju biti spremni da uče i da konstantno izlaze na kastinge. Na taj način daju priliku da ih svijet vidi. Nikada ne znamo ko će određeni kasting vidjeti, pa se u perspektivi sjetiti njega ili nje. Prilike se ne odbijaju, čak i ako nije dobra sada, u budućnosti se može pokazati takvom.

Koga biste izdvojili kao posebne talente?

–  Svakodnevno otkrivamo nove ljude, nove talente, ne samo tako što se oni nama javljaju, nego i kroz određene projekte. Redovno idem na Akademiju scenskih umjetnosti i pratim ispite. Glumci Dino Sarija i Maja Jurić naprimjer tečno govore engleski i njemački jezik. Zanimljivi su mi Saša Krmpotić, također iz Sarajeva, i Kruno Bakota iz Zagreba, koji je dugo živio u Americi i govori engleski bez akcenta. Iz Hrvatske je i Slavko Sobin, relativno mlad glumac, s kojim dosta radimo. Mnogo je mladih talentovanih glumaca, ali i onih u svojim tridesetim. Od turskih glumaca s kojima sarađujemo neki su već zvijezde, poput Nesrin Cavadzade. Od bosanskohercegovačkih su tu Amila Terzimehić, Igor Skvarica, Edin Avdagić, Muhamed Hadžović…

KONTINUIRANI RAST

Za koju vrstu uloga najčešće pregovarate?

–  Kako smo poznati kao agencija iz jugoistočne Evrope, nama se manje-više javljaju kasting direktori i producenti ukoliko imaju potrebu za ulogama tog tipa, nacionalnosti s ovog područja, ulogama koje dolaze s ruskog govornog područja, ili s bilo kojeg neengleskog područja. Nekada imaju zanimljivu ulogu i žele vidjeti talentovane glumce iz cijelog svijeta. Kako je član naše agencije glumac Reshad Strik, Australijanac porijeklom iz BiH, Zonu pokušavamo profilirati u pravcu agencije u kojoj postoje glumci čiji je maternji jezik engleski.

Šta biste izdvojili kao najveći uspjeh?

–  Kontinuirani rast agencije. Konstantno širimo bazu klijenata, ali i produkcija s kojima sarađujemo. Ponosna sam na projekte na kojima smo radili, odnosno naši glumci. Samo neki od njih su Nemoguća misija, The November Man, Twice Born, Child 44, In Order of Disappearance,Skyfall… Mnogo radimo na TV serijama velikih mreža, velikih studija, kao što su, naprimjer, NBC, ABC, BBC ili FOX. Nedavno priznanje Screen International, koji me je uvrstio u vodeće agente na svijetu zapravo je kruna dosadašnjeg rada i dokaz da sam na pravom putu.

Koliko Vam u poslovnom smislu znači posjećivanje Sarajevo Film Festivala?

–  Imamo sjajnu saradnju sa Sarajevo Film Festivalom i smatramo ga u neku ruku i našim partnerom. Proteklih pet godina, a učinit ćemo to i ove godine, organizovali smo Zoninu zabavu na festivalu, i to obično bude jedan od posjećenijih događaja. Festival je važno mjesto za naš posao, naše glumce, susrete svih filmskih umjetnika.

Šta očekujete od budućnosti?

–  Profesionalno, da se agencija i dalje razvija, te da zaposlimo još agenata koji bi zastupali određene glumce.

 

—————————————————————————————————————————-

Tom Cruise, ljubazan i skroman čovjek

–  Na set idem kada mislim da je nešto zanimljivo. Bila sam na snimanju Nemoguće misije i upoznala, između ostalih, i Toma Cruisea. Divan je, ljubazan i skroman čovjek. Sve velike zvijezde, koje sam upoznala radeći s njima intervjue, ili sada zahvaljujući ovom poslu, veoma su skromni. Nedavno me je također svojom skromnošću, pristojnošću i kulturom ophođenja oduševio njemački glumac Tom Wlaschiha, zvijezda u usponu. To je ono što pokušavam našim mladim glumcima prenijeti, da je skromnost važna osobina svih umjetnika.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content