Antraks – simptomi i liječenje

Stručnjaci upozoravaju da ljudima i životinjama u poplavljenim područjima uz čitav niz opasnosti prijeti i antraks.

Foto: Pixabay – stevepb

Antraks je bolest uzrokovana bakterijom Bacillus anthracis  koja formira spore i obično se nalazi kod divljih i domaćih životinja (stoka, ovce, koze, itd). Ljudi se njim mogu zaraziti ukoliko su izloženi tkivima ili produktima zaraženih životinja. Antraks izaziva jake kožne upale, gnojenje i čireve, crijevne zaraze ili oboljenje pluća.

Čovjek se može zaraziti kroz kožu u kontaktu s bolesnima životinjama, nakon konzumiranja zaražene hrane ili udisanjem spora, pa tako nastaje kožni oblik koji je najčešći, plućni antraks ili crijevni oblik antraksa. Potrebno je udahnuti nekoliko tisuća spora da bi se razvio plućni antraks. Nekada su od plućnog antraksa obolijevali radnici koji su prerađivali vunu. Crijevni oblik antraksa može se javiti ako se konzumira zaraženo meso.

Uzročnici antraksa su u vanjskoj sredini vrlo  otporni,  jer  stvaraju tzv.  spore  i mogu  se  naći  godinama  u  okolišu,  u tlu  i  zemlji  namjestima  onečišćenima  od  bolesnih  ili  uginulih  (zakopanih)  životinja.  Postoji  i mogućnost zaraze ako bi se konzumiralo meso bolesnih životinja,  s teškim oštećenjima probavnih organa.  Vrijeme od izlaganja do nastanka bolesti je od 2 – 7 dana. Nije dokazan prijenos s čovjeka na čovjeka, već se zarazi samo osoba koja je bila izložena sporama. Spore mogu preživjeti vrlo dugo.

Simptomi antraksa

Simptomi ovise o tome kako se osoba zarazila. Pošto je najčešći put zaraze kroz kožu, obično se na koži javi crvena-smeđa kvržica koja svrbi. Nakon nekoliko dana oko nje razvije se crvenilo i želatinozna oteklina, a nakon toga u središtu se razvije otvoreni čir iz kojeg izlazi sukrvica. Na tom mjestu stvori se crna krasta (otuda naziv “crni prišt”). Može se javiti povećanje limfnih čvorova , malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja, vrućica i povraćanje. Liječenje antibioticima može dovesti do potpunog ozdravljenja, a neliječeni slučajevi mogu završiti smrću (jedan od 10 oboljelih).

Kod udisanja spora antraksa početni simptomi mogu nalikovati gripi, no nakon nekoliko dana opće stanje se naglo pogoršava, javljaju se problemi s disanjem, izljev u plućima, a vrlo brzo šok i gubitak svijesti.  Plućni oblik je najsmrtonosniji oblik antraksa. Crijevni oblik antraksa obično počinje mučninom i povraćanjem, zatim se javljaju jaki bolovi u trbuhu, povraćanje krvi, jaki proljev, te se razvije šok. Neliječeni crijevni oblik također može završiti smrću.

Obavezno potražiti savjet liječnika ukoliko se primijete upalne gnojne promjene na rukama ili drugde na koži, ili znakovi oboljenja dišnih putova s otežanim disanjem i povišenom tjelesnom temperaturom. Liječenje se provodi antibioticima, a traje obično 7 do 14 dana.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content