Arheološko iskopavanje na lokalitetu Markov kamen kod Zenice

Od 10. do 16. oktobra trajalo je arheološko iskopavanje na lokalitetu Markov kamen kod Zenice.

Foto: Eko Tvrtkovac

Projekat je realiziralo ekološko udruženje EkoTvrtkovac sa svojim prijateljima, te profesor Edin Bujak i studenti sa Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Iskopavanja su vršena u Eko parku Postojan u sklopu kojeg se nalazi i ova lokacija, gdje ima još jedna interesantna nekropola Grebak za istražiti, te kao veliki a možda i najveći turistički potencijal grada Zenice sa uključenjem lokaliteta dovišta Lastavice.

Prilikom istraživanja, iskopano je i pregledano cca 40 kubika rahle zemlje na površini od 36+4 kvadrata zemlje. Pronađeno je sedam grobova sa skeletnim ostacima različite starosti, okrenutih na razne strane svijeta. Dva skeleta su bila u drvenim sanducima koji su protokom vremena ugljenisani. Također su pronađena dva kamena bloka, oba vjerovatno odlomljena od većeg predmeta, kao i nekoliko sitnih predmeta. Svi uzorci su uzeti i predati Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Sarajevo gdje će se izvršiti antropološka analiza, odontološka analiza i na kraju će se uraditi genetička analiza svih ostataka. Ove analize će biti urađene besplatno, jer će biti rađene u sklopu drugog projekta gdje se radi genetička analiza naših predaka.

Na lokalitetu će biti postavljena adekvatna info tabla nakon dobijanja spomenutih rezultata na lokalitetu Markov kamenu da svjedoči i daje informaciju o radovima najljepšeg kraja grada Zenice.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content