Arhitektonska mapa austrougarskog perioda u Sarajevu

Povodom Dana Sarajeva koji je obilježen 6. aprila, NK ICOMOS u BiH predstavio je prvu dvojezičnu arhitektonsku mapu austrougarskog perioda za Sarajevo.

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu izgrađena po nacrtima arhitekte Karla Paržika

Mapa donosi 45 reprezentativnih spomenika arhitekture i definisane dvije rute koje nose nazive po proslavljenim arhitektima ovog perioda: „Josip pl. Vancaš – bečki đak u Sarajevu” i „Karel Pařík – Čeh rodom, Sarajlija izborom.” Uz odabrane spomenike dati su podaci o godinama završetka izgradnje, arhitektima, adresama i statusu zaštite. Mapa sadrži i indeks značajnih arhitekata koji su djelovali u Sarajevu u periodu od 1878. do 1918. godine.

Na izradi mape radila je grupa stručnjaka iz NK ICOMOS u BiH. Autor projekta i mape za Sarajevo je Boris Trapara, urednica je Elša Turkušić Jurić, fotografije je napravila Tatjana Mijatović, a grafički dizajn je uradila Alisa Burzić.

Mapiranje arhitektonskog naslijeđa

Mapa

Sarajevska arhitektonska mapa je prva u nizu od tri mape u sklopu projekta „Stare lokacije – nove perspektive“ čiju izradu su finansijski podržali Austrijski kulturni forum Sarajevo, pri Austrijskoj ambasadi u BiH i Češka ambasada u BiH. Namijenjena je studentima arhitekture, arhitektima, istoričarima umjetnosti i svim zainteresoviranim građankama i građanima BiH.

Projekt „Stare lokacije – nove perspektive“ se bazira na utvrđivanju arhitektonskih ruta u gradskim četvrtima tri grada (Sarajevo, Banja Luka i Mostar) mapiranjem spomenika iz Austrougarskog perioda. NK ICOMOS u BiH je prije dvije godine započeo promoviranje arhitektonksih kruriranih ruta u Sarajevu kroz projekt “Arhitektura u mom kvartu – šetnja kroz sarajevsku modernu (1918-1941)”. Odabir šetnje kao formata komunikacije omogućava kvalitetniju interpretaciju i precepciju (vlastitog) okruženja.

UN- Kultura 2030 Cilj (CultureCovid19 #Culture2030Goal)

Dok se već duže od godinu dana suočavamo sa posljedicama pandemije virusa COVID-19, ali i sa izazovom kako obnoviti društvo u budućnosti, NK ICOMOS u BiH na ovaj način nastoji da djeluje u duhu UN-ove agende «Kultura 2030 -Cilj» prema kojoj kultura treba biti u samoj srži procesa obnove društva. Arhitektonska mapa je kreirana tako da svakom pojedincu omogućava samostalno šetnju gradom, u kojoj može da bira ponuđene rute, kreira nove vlastite rute i tako stekne jasnu predstavu o kulturnoj slici grada aktivno učestvujući u njoj.

PREUZIMANJE MAPE

Pozivamo vas da downloadujete besplatan primjerak prve dvojezične mape austrougarskog perioda za Sarajevo na ovom linku –  ICOMOS mapa SA. Mapa je dostupna i u štampanoj verziji, a svoj besplatan primjerak možete dobiti kontaktom na e-mail: elshat@gmail.com ili boristrapara@gmail.com

Zato što jedan članak nije dovoljan…

JOSIP VANCAŠ – ČOVJEK KOJI JE U SARAJEVO ULIO ŽIVOT

KARLO PARŽIK – ČEH RODOM, SARAJLIJA IZBOROM

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content