Armin Konjalić – digitalni nomad iz Travnika

Još dok je studirao informatiku u Banjoj Luci, 2010. godine počeo je inicirati organizovanje raznih aktivnosti na polju informacionih tehnologija i projekata u razvoju, između ostalih, radionice, susrete i konferencije. Omogućilo mu je to da brzo stekne poznanstva i znanje u vrijeme kada su startupi bili novina na našim prostorima. Student je također bio u Beču izučavajući biznis informatiku.

“Pronašao sam se u projektu nazvanom East-West Digital News, čiji su fokus tehnologija i inovacije na tržištima ispod radara svjetskih medija, kao što je Istočna Evropa, te drugi regioni u razvoju. Strani investitori i korporacije imaju problem s transparentnosti i nedostupnosti informacija o tržištu, a s druge strane, domaći inovatori imaju problem s dobijanjem pažnje i prostora u svjetskim medijima i bazama podataka. Tu uskačemo mi kao most između istoka i zapada”, ukratko pojašnjava prirodu svog posla Armin Konjalić, stručnjak za startupe i inovacije u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

(Intervju s bivšim osnivačima MSQRD-a, koji su danas dio Facebook Messengera)

Šta Vas je privuklo ovom poslu?

– Još dok sam bio dijete, na pitanje o tome šta želim biti kada porastem, odgovorio bih da se želim zanimati internetom. U ranoj mladosti shvatio sam da je internet svijet beskonačnih prilika i znao da ću pronaći svoje mjesto u njemu. S 15 godina napravio sam prvi uspjeh sa svojim internet projektom tako da je već tada svijet u kojem upravljaju graničari i birokrate za mene postao besmislen.

Opisujući sebe, kažete da živite stilom digitalnog nomada. Kako to izgleda?

–  Činjenica da se saradnja s portalom Furaj.ba realizuje dok letim iz Moldavije u Latviju najbolje opisuje digitalnog nomada. Navikao sam da radim svoj posao u coworking prostoru, kafićima, aerodromima, vozovima, hotelima i na plažama širom svijeta. Nemam jedno određeno mjesto gdje živim tokom cijele godine, ili stalnu kancelariju u kojoj radim. Mnogi mi govore kako bi htjeli živjeti takvim životom, no lično tvrdim da taj životni stil nije za svakog. Potrebno je mnogo predanosti kako bi se održali fokus i koncentracija, te kako bi se čovjek prilagodio raznim promjenama, avanturama i problemima. Ponekad sam u situaciji da putujem prvom klasom, a znao sam i pješke prelaziti granicu tražeći prijevoz autostopom. Ponekad sam u situaciji da spavam u lijepim hotelima i luksuznim vilama, a znao sam i u hostelu da volontiram. Večerao sam s predsjednicima država i milijarderima, ali sam i dijelio svoj obrok s beskućnicima i siromašnim. Ne pravim razliku među ljudima i svakog tretiram s poštovanjem. Trudim se što je prije moguće sa svima preći na “ti” kako bih uklonio distancu i započeo iskreniji razgovor. Želim bolje razumjeti svijet tako što ću shvatiti perspektivu ljudi različitih svjetonazora, kultura i društveno-ekonomskih statusa. Stvorio sam mnogo prijatelja širom svijeta i nigdje se ne osjećam samim ili izgubljenim. Bilo gdje da odem, dovoljno je da napišem na socijalnoj mreži – who is around, i već za nekoliko minuta neko će da se pojavi. To je ogromno bogatstvo koje njegujem i širim.

Kako izgledaju Vaše poslovne aktivnosti?

– Pokrivajući cijelu Centralnu i Istočnu Evropu, gostujem kao govornik i moderator na konferencijama, kao mentor kod lokalnih akceleratora i hakatona, odnosno kompjuterskih programera i drugih stručnjaka involviranih u razvoj softwarea. Kroz takve aktivnosti upoznajem najaktivnije ljude i bivam upućen u obećavajuće startupe. Širim svoju mrežu poznanstava, a prije ili kasnije svoje nove poznanike povezujem s novim klijentom, investitorom ili talentom koji želi sarađivati s njima. Povezujem dvije osobe istih ciljeva i interesa, i uvijek želim nastaviti raditi poslove u kojima određeni talenat dolazi do izražaja.

Šta je najveći problem globalnih investitora zainteresovanih za region bivše Jugoslavije?

– Ako je projekat izuzetno dobar i investitor se zaljubi u viziju, ništa ga neće zaustaviti, ali postoji mnogo razloga zašto će investitori radije tražiti projekte negdje drugo. Osnovni razlozi su netransparentnost i manjak informacija, slaba povezanost aerodroma, loša infrastruktura, komunikacija, mnogo malih država s različitim valutama, također granica, ogromna birkokratija na malom prostoru i još mnogo drugih faktora koji usporavaju poduzetnike. Dok se svijet mijenja i unapređuje nevjerovatnom brzinom, region bivše Jugoslavije napreduje, ali mnogo sporije nego ostali.

Kakve informacije nudite?

– Osim redovnih novosti o tehnologiji, naši osnovni proizvodi su publikacije, naprimjer, E-commerce in Russia jedan je od najuspješnijih naših proizvoda. To je knjiga od 400+ stranica u kojoj do u detalj analiziramo tržište internet prodaje u Rusiji uključujući analizu svega što dotiče internet prodaju, kao što su kupci, konkurencija, logistika, distribucija, platni sistemi, marketing, trendovi, zakoni, insajderske informacije… Najveće firme svijeta su kupovale naše usluge i hvalile rad, koji im je pomogao s ulaskom na tržište i omogućio bolje razumijevanje tog istog veoma komplikovanog tržišta. Recimo, nakon krize u Rusiji i pada ruskih rubalja u 2014. godini, internet prodaja postala je rizična i manje zanimljiva internacionalnim kompanijama. Poslovna godina spašena je zahvaljujući publikaciji koju smo preveli i prilagodili Kinezima, te organizovali potom China-Russia E-Commerce Summit, koji je bio ključna tačka ulaska i dominacije kineskog ecommerce giganta Alibabe, ali i drugih kineskih kompanija, na rusko tržište. Ovo je samo jedan od primjera kako pomažemo internacionalnim poduzetnicima. Uskoro također objavljujemo novu publikaciju Startup investicije i inovacijski ekosistem u CEE, koja će pomoći stranim investitorima i korporacijama da bolje razumiju potencijal u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Čime će se baviti publikacija?                                               

– U ovoj publikaciji dolaze do izražaja sva moja poznanstva i aktivnosti u 26 država. Cijeli region raste veoma brzo, pojavljuje se mnogo novca i kvalitetnih projekata, ali o tome je veoma teško pronaći informacije. Pišemo o broju i listi dosadašnjih investicija, tehnoparkova, inkubatora, zakona i uspješne priče u svakoj od tih 26 država vršeći također poređenje istih. Također, stavljamo akcenat na nove trendove kao što su umjetna inteligencija, kriptoekonomija, finansijske tehnologije, virtualna realnost… Iako startup ekosistem lijepo napreduje i u Bosni i Hercegovini, u poređenju s ostalim razvijamo se mnogo sporije. Rezultati našeg istraživanja pokazuju da su BiH i Crna Gora najnerazvijenije od 26 zemalja CEE regije.

Volite putovati. Koje je najljepše mjesto koje ste posjetili i zašto?

– Bez dvojbe, najljepši grad je St. Petersburg. Za mene on predstavlja remek djelo arhitekture, boja, simetrije i kulture. Jedini problem je hladno vrijeme većim dijelom godine, ali ljeti je odlično. Najbolje vrijeme da se posjeti su takozvane bijele noći, prva sedmica ljeta, kada sunce sija 24 sata. Baš u to vrijeme se igra Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine. Šteta je neiskoristiti priliku.

Kakvi su Vam planovi za budućnost?                                 

– Po završetku publikacije vjerovatno ću prestati s aktivnostima u East-West Digital Newsu. Moja želja je posvetiti se svojim idejama i timovima koje sam okupio oko tih ideja, mada dobijam atraktivne ponude da radim u korporativnim inovacijama i investicijskim fondovima. U decembru ću dobro razmotriti sve opcije i odlučiti kuda dalje.

Elma Zećo, Furaj.ba

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content