ARS AEVI NUCLEUS KYIV – Solidarna izložba savremene umetnosti Kijev

9.februara, gotovo godinu dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Goethe-Institut BiH i Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI u Sarajevu predstavlja umjetnička djela nove kolekcije “Ars Aevi Nucleus Kyiv” u znak solidarnosti sa Ukrajinom.

Međunarodno priznati umjetnici*e Aida Šehović i Ismar Čirkinagić iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa umjetničkim kolektivom Open Group iz Lavova i Alevtina Kakhidze, producirali su nove umjetničke radove za ovu solidarnu izložbu, koje ujedno i daruju Kolekciji Ars Aevi. Izložba kasnije putuje u Kijev i tamo će biti prikazana u Naked Room galeriji.

Na otvaranju izložbe u 18 sati održat će se panel diskusija na kojoj će Senka Ibrišimbegović, direktorica JU „Gradski Muzeji“ Sarajevo, razgovarati sa umjetnicima*cama i Claudiom Zini, osnivačicom i direktoricom KUMA International (Sarajevo) o ulozi savremene umjetnosti u antiratnom pokretu.

Za izložbu “Ars Aevi Nucleus Kyiv” Aida Šehović će predstaviti svoju najnoviju instalaciju u javnom prostoru “Street Signs Sarajevo – Kyiv” koja se sastoji od pet uličnih znakova koji će biti postavljeni u Velikom Parku, preko puta Goethe-Instituta, kako bi potakli prolaznike na kritičko razmišljanje i postavljanje pitanja o ratu i njegovim posljedicama. Postavka Open Group, je još jedan ulični/saobračajni znaka koji označava 1654 kilometra koji dijele Ars Aevi od Muzeja savremene umjetnosti u Kijevu. Znak će biti postavljen na zemljištu na kojem će biti izgrađen budući muzej u Sarajevu po projektu talijanskog arhitekte Renza Piana. Alevtina Kakhadze predstavlja svoj najnoviji video rad “Botaničke žrtve” u kojem se umjetnica fokusira na biljke, koje smatra jednim od najboljih primjera pacifizma na našoj planeti. Njen rad ulazi u dijalog sa “Herbarijumom” Ismara Čirkinagića, zbirka sušenog bilja, koje je umjetnik sakupio na mjestima  masovnih grobnica u okolici rodnog Prijedora.

Ulaz na događaje je besplatan

Jezik: engleski.

 

Izložbeni projekat finansiraju Stabilizacioni fond Goethe-Instituta i Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, a sufinansiraju ga Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Projekat se realizuje i u saradnji sa VII Academy, Kuma Internacional, Modul Memorije, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, Općina Centar, Općina Novo Sarajevo, UNESCO.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content