Arslanagića most

BiH Bucket List Challenge – Izazov #96

Mostovi koje je podigao Mehmed Paša Sokolović karakteristični su bar utoliko što je kod svakog prevaladala želja da njihova funkcija bude olakšanje ondašnjem stanovništvu pri svakognevnom radu i prometu. Ćuprija na Drini u Višegradu, Arslanagića most u Trebinju,  Vezirov most u Podgorici, most na ušću Žepe u Drinu, i Kozija Ćuprija u Sarajevu.

Foto: Samir Zahirović

Arslanagića most na rijeci Trebišnjici, otvoren je 1574.godine, a bio je to most koji je povezivao centralnu Bosnu i Herceg Novi. Jedan od muslimana iz Novog je bio i Arslan-aga koji je dobio zadatak da naplaćuje mostarinu, pa je napravio kuću odmah pored mosta.

Vremenom je tu niklo cijelo selo, koje se zvalo Arslanagići, a most među narodom posta poznat kao Arslanagića most, po njenom mostaru.

Pred kraj Drugog svjetskog rata most je bio oštećen, da bi se 1965.godine odlučilo na tom mjestu podići hidrocentralu. Most je rastavljen, kamen po kamen, i stajao je na obližnjem polju više godina.

Legenda kaže da je da bilo ponuda iz inostranstva za kupovinu mosta, od kojih je najkonkretnija došla iz Kanade. Ipak, godine 1970. počelo je premještanje i nakon dvije godine slaganja (kameni blokovi su bili obilježeni brojevima) most je ponovo otvoren, ovaj put nekoliko kilometara niže, u trebinjskom naselju Gradina.

Foto: Samir Zahirović

Selo Arslanagića most je svojim većim dijelom potopljeno, tek nekoliko kuća ostalo iznad nivoa jezera.

Elvira Leka, Furaj.ba

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content