Za Dan ašure (hašure) sprema se istoimeno jelo od voća, orašastih plodova i žitarica. Kako se hidžretski kalendar razlikuje od gregorijanskog, tako i deseti muharem svake godine po gregorijanskom kalendaru nastupa različitog dana. Stoga se i namirnice od kojih se priprema ašure svake godine razlikuju, s obzirom na godišnje doba i dostupnost plodova.
Običaj je da se u ašuru stavi od 7 do 70 slatkih i slanih namirnica, prema vlastitom izboru, ali ako se ne može toliko skupiti onda mora biti najmanje 7 vrsta i broj treba biti neparan. Važno je da se ašura podijeli komšijama i rodbini.
Sastojci:
• karanfilčić
• cimet (štapić)
• po potrebi šećera
• po potrebi vode
• malo soli
• suhe šljive
• suhe kruške
• suhe smokve
• suhe kajsije
• grožđice
• brusnice
• smreka
• hurme
• trešnje
• višnje
• maline
• kupine
• jagode
• borovnice
• ribizle
• jabuke
• banana
• orasi
• badem
• lješnjak
• kikiriki
• leblebije
• leća
• riža
• grah
• ječam
• pšenica
• zob
• kukuruz (šećerac)
• naranča
• limun
• mandarina
• klementina
• mango
• papaja
• ananas
• breskva
• dinja
• zrno-dva bibera
• zrno kahve
• ćurekot
• susam
• kim
• mak
• sjemenke suncokreta
• sjemenke tikve
Priprema:
Žitarice potopite preko noći.
Sutradan dobro preperite i sve posebno skuhajte oko 20 minuta. Isto učinite i sa rižom. Kukuruze možete koristiti iz konzerve.
Žitarice ne treba da se prekuhaju.
Posebno pomješajte 2.5 l. vode za sokom od narandže, limuna, limete i nara te šećerom.
Promiješajte dok se šećer ne rastopi a zatim dodajte žitarcama i stavite na vatru.
U međuvremenu jabuku, krušku, ananas, kajsiju, bananu i krompir izreckajte i sastavite sa ostalim voćem.
Sve začine pomiješajte i dodajte voću, da se mirisi prožmu.
Dobajte i koštunjavo voće i sjemenke.
Ovako pripremljeno voće polagano dodajte žitaricama i kada prokuha kuhajte 15 minuta , ne više.
Na kraju dodajte zobne pahuljice i himber u kojeg ste stavili jednu kašiku nišeste (gustin).
Polagano promiješajte i ostavite da se ašure ohladi.
Prilikom serviranja preko prespite sa sjemenkama nara i mljevenim orasima.