Ašura

    Ašura

    Za Dan ašure (hašure) sprema se istoimeno jelo od voća, orašastih plodova i žitarica. Kako se hidžretski kalendar razlikuje od gregorijanskog, tako i deseti muharem svake godine po gregorijanskom kalendaru nastupa različitog dana. Stoga se i namirnice od kojih se priprema ašure svake godine razlikuju, s obzirom na godišnje doba i dostupnost plodova.

    Običaj je da se u ašuru stavi od 7 do 70 slatkih i slanih namirnica, prema vlastitom izboru, ali ako se ne može toliko skupiti onda mora biti najmanje 7 vrsta i broj treba biti neparan. Važno je da se ašura podijeli komšijama i rodbini.

    Sastojci:

    • karanfilčić

    • cimet (štapić)

    • po potrebi šećera

    • po potrebi vode

    • malo soli

    • suhe šljive

    • suhe kruške

    • suhe smokve

    • suhe kajsije

    • grožđice

    • brusnice

    • smreka

    • hurme

    • trešnje

    • višnje

    • maline

    • kupine

    • jagode

    • borovnice

    • ribizle

    • jabuke

    • banana

    • orasi

    • badem

    • lješnjak

    • kikiriki

    • leblebije

    • leća

    • riža

    • grah

    • ječam

    • pšenica

    • zob

    • kukuruz (šećerac)

    • naranča

    • limun

    • mandarina

    • klementina

    • mango

    • papaja

    • ananas

    • breskva

    • dinja

    • zrno-dva bibera

    • zrno kahve

    • ćurekot

    • susam

    • kim

    • mak

    • sjemenke suncokreta

    • sjemenke tikve

     

    Priprema:

    Žitarice potopite preko noći.
    Sutradan dobro preperite i sve posebno skuhajte oko 20 minuta. Isto učinite i sa rižom. Kukuruze možete koristiti iz konzerve.
    Žitarice ne treba da se prekuhaju.

     

    Posebno pomješajte 2.5 l. vode za sokom od narandže, limuna, limete i nara te šećerom.
    Promiješajte dok se šećer ne rastopi a zatim dodajte žitarcama i stavite na vatru.

    U međuvremenu jabuku, krušku, ananas, kajsiju, bananu i krompir izreckajte i sastavite sa ostalim voćem.

    Sve začine pomiješajte i dodajte voću, da se mirisi prožmu.
    Dobajte i koštunjavo voće i sjemenke.
    Ovako pripremljeno voće polagano dodajte žitaricama i kada prokuha kuhajte 15 minuta , ne više.

     

    Na kraju dodajte zobne pahuljice i himber u kojeg ste stavili jednu kašiku nišeste (gustin).
    Polagano promiješajte i ostavite da se ašure ohladi.
    Prilikom serviranja preko prespite sa sjemenkama nara i mljevenim orasima.

    NAGRADNA IGRA