Ašura

Za Dan ašure (hašure) sprema se istoimeno jelo od voća, orašastih plodova i žitarica. Kako se hidžretski kalendar razlikuje od gregorijanskog, tako i deseti muharem svake godine po gregorijanskom kalendaru nastupa različitog dana. Stoga se i namirnice od kojih se priprema ašure svake godine razlikuju, s obzirom na godišnje doba i dostupnost plodova.

Običaj je da se u ašuru stavi od 7 do 70 slatkih i slanih namirnica, prema vlastitom izboru, ali ako se ne može toliko skupiti onda mora biti najmanje 7 vrsta i broj treba biti neparan. Važno je da se ašura podijeli komšijama i rodbini.

Sastojci:

• karanfilčić

• cimet (štapić)

• po potrebi šećera

• po potrebi vode

• malo soli

• suhe šljive

• suhe kruške

• suhe smokve

• suhe kajsije

• grožđice

• brusnice

• smreka

• hurme

• trešnje

• višnje

• maline

• kupine

• jagode

• borovnice

• ribizle

• jabuke

• banana

• orasi

• badem

• lješnjak

• kikiriki

• leblebije

• leća

• riža

• grah

• ječam

• pšenica

• zob

• kukuruz (šećerac)

• naranča

• limun

• mandarina

• klementina

• mango

• papaja

• ananas

• breskva

• dinja

• zrno-dva bibera

• zrno kahve

• ćurekot

• susam

• kim

• mak

• sjemenke suncokreta

• sjemenke tikve

 

Priprema:

Žitarice potopite preko noći.
Sutradan dobro preperite i sve posebno skuhajte oko 20 minuta. Isto učinite i sa rižom. Kukuruze možete koristiti iz konzerve.
Žitarice ne treba da se prekuhaju.

 

Posebno pomješajte 2.5 l. vode za sokom od narandže, limuna, limete i nara te šećerom.
Promiješajte dok se šećer ne rastopi a zatim dodajte žitarcama i stavite na vatru.

U međuvremenu jabuku, krušku, ananas, kajsiju, bananu i krompir izreckajte i sastavite sa ostalim voćem.

Sve začine pomiješajte i dodajte voću, da se mirisi prožmu.
Dobajte i koštunjavo voće i sjemenke.
Ovako pripremljeno voće polagano dodajte žitaricama i kada prokuha kuhajte 15 minuta , ne više.

 

Na kraju dodajte zobne pahuljice i himber u kojeg ste stavili jednu kašiku nišeste (gustin).
Polagano promiješajte i ostavite da se ašure ohladi.
Prilikom serviranja preko prespite sa sjemenkama nara i mljevenim orasima.

NAGRADNA IGRA

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content