Topfenpalatschinken su tradicionalni austrijski i boemski palačinci sa slatkim i ukusnim punjenjem.
Sastojci za palačinke:
120 g brašna
4 – 5 jaja
¼ l mlijeka
sol
maslac ili ulje za pečenje
Sve sastojke dobro izmiješati u glatko tijesto. Maslac ili ulje zagrijati u tavi, tijesto izlijevati u manjim količinama, te zapeći prvo s jedne, pa s druge strane.
Za Topfenpalatschinken:
Sastojci:
9 palačinki
120 g maslaca
60 g šećera u prahu
600 g svježeg sira
120 g šećera
60 g grožđica
⅜ l kiselog vrhnja
6 žumanjaka
6 bjelanjaka
1 supena kašika vanilin šećera
prstohvat soli
limunova kora
Preljev:
2 jaja
¼ l kiselog vrhnja
40 g šećera u prahu
1 kašičica vanilin šećera
maslac za namašćivanje posude za pečenje
brašno za posipanje po posudi za pečenje
šećer za posipanje
Maslac na sobnoj temperaturi, šećer u prahu i koru od limuna izmiješati u pjenastu smjesu, postepeno dodavati žumanjke, a na kraju dodati pasirani svježi sir, kiselo vrhnje i grožđice. Bjelanjke, šećer, vanilin šećer i sol izmiješati u čvrstu pjenu, pa dodati u smjesu s maslacem. Palačinke premazati s ⅔ smjese od sira i saviti, pa izrezati u komade veličine ca. 6 cm. Odgovarajuću posudu za pečenje namastiti i posuti brašnom, te komade palačinki poslagati i u zagrijanoj pećnici peći 15 minuta.
Za preljev jaja, ostatak smjese od sira, kiselo vrhnje, šećer u prahu i vanilin šećer izmiješati u glatko tijesto, preliti preko palačinki i ispeći u pećnici. Posuti šećerom i odmah servirati.