Austrijski dezert: Palačinke sa svježim sirom

    Austrijski dezert: Palačinke sa svježim sirom

    Topfenpalatschinken su tradicionalni austrijski i boemski palačinci sa slatkim i ukusnim punjenjem.

    Sastojci za palačinke:

    120 g brašna

    4 – 5 jaja

    ¼ l mlijeka

    sol

    maslac ili ulje za pečenje

    Sve sastojke dobro izmiješati u glatko tijesto. Maslac ili ulje zagrijati u tavi, tijesto izlijevati u manjim količinama, te zapeći prvo s jedne, pa s druge strane.

     

    Za Topfenpalatschinken:

    Sastojci:

    9 palačinki

    120 g maslaca

    60 g šećera u prahu

    600 g svježeg sira

    120 g šećera

    60 g grožđica

    ⅜ l kiselog vrhnja

    6 žumanjaka

    6 bjelanjaka

    1 supena kašika vanilin šećera

    prstohvat soli

    limunova kora

     

    Preljev:

    2 jaja

    ¼ l kiselog vrhnja

    40 g šećera u prahu

    1 kašičica vanilin šećera

     

    maslac za namašćivanje posude za pečenje

    brašno za posipanje po posudi za pečenje

    šećer za posipanje

     

    Maslac na sobnoj temperaturi, šećer u prahu i koru od limuna izmiješati u pjenastu smjesu, postepeno dodavati žumanjke, a na kraju dodati pasirani svježi sir, kiselo vrhnje i grožđice. Bjelanjke, šećer, vanilin šećer i sol izmiješati u čvrstu pjenu, pa dodati u smjesu s maslacem. Palačinke premazati s ⅔ smjese od sira i saviti, pa izrezati u komade veličine ca. 6 cm. Odgovarajuću posudu za pečenje namastiti i posuti brašnom, te komade palačinki poslagati i u zagrijanoj pećnici peći 15 minuta.

    Za preljev jaja, ostatak smjese od sira, kiselo vrhnje, šećer u prahu i vanilin šećer izmiješati u glatko tijesto, preliti preko palačinki i ispeći u pećnici. Posuti šećerom i odmah servirati.