Sportske avanture u entitetu Republika Sprpska

Prepustite se toku rijeka i brzaka, najvišim vrhovima i različitim stazama! Planinarenje, brdski biciklizam, vožnja quadova, kanua, te rafting i paraglajding na najljepšim prirodnim lokacijama ubrzat će rad vašeg srca, a vaše tijelo će se osjetiti potpuno slobodno. 

Nacionalni park Sutjeska; Foto: TZ RS

PLANINARENJE

Doživite najljepšu zelenu oazu i prepustite se mirisu šume planinareći u NP Kozara gdje se nalazi veliki broj označenih planinarskih i biciklističkih staza. Za one koji su iskusniji i žele veći planinarski izazov preporučujemo planinarske staze Zelengore, Volujka i Maglića, planina koje se nalaze u okviru NP Sutjeska. Osjetite istinsku prirodu i ljepotu zelengorskih jezera, istražite staze do najvišeg vrha u BiH, planine Maglić i doživite magiju najstarije očuvane prašume Perućice! Odlučite se za neku od staza u okolini Banje Luke i otkrijte puteve historije! Mlinovi i vodopadi Krupe na Vrbasu će vas ostaviti bez daha, kao i druga mala sela i mjesta, te manastiri i utvrđenja na koja ćete naići planinareći ovim rutama. Olimpijska planina Jahorina nije samo poznata po skijanju, već i po planinarskim i pješačkim stazama različitih dužina i težina. Plava staza ima kružni oblik i poznata je po brojnim izvorištima vode, dok je zelena staza dobila ime prema listopadnim i četinarskim šumama kroz koje prolazi. Ljubiteljima planinarenja preporučujemo Šipovo i njegovu okolinu. Ovdje možete uživati u takozvanom „raju od hiljadu izvora“. Raznobojna i raznolika flora i fauna u kombinaciji sa čistom izvorskom vodom predstavlja jedinstveno iskustvo za svakog planinara.

Kampovanje u Nacionalnom parku Sutjeska; Foto: TZ RS

BRDSKI BICIKLIZAM

Banja Luka i Kozara su savršene lokacije koje biciklistima nude veliki broj uzbudljivih staza. Vrbas Adventure resort u blizini Banje Luke vam pruža pravi biciklistički izazov sa tri različite rute ukupne dužine 102 km. Za ljubitelje brdskog biciklizma se preporučuju staze na Kozari koje su karakteristične po raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, zatim po bogatim šumskim kompleksima, obroncima, vidikovcima i potocima koji će vašu vožnju učiniti još atraktivnijom. Također, posebno iskustvo su i biciklističke staze na području Trebinja. Sunce, masivne stijene i prekrasan pejzaž čine ovu pustolovinu sasvim neobičnom. Odlučite se na biciklističku stazu oko Trebinja kroz stare austrougarske puteve i posjetite stare gradove Strač, Golo brdo i Petrinu. U posljednje vrijeme veoma popularna destinacija za brdski biciklizam je Pecka koja se nalazi u blizini Mrkonjić Grada. Ističe se po dobro obilježenim stazama od preko 200 km, rutama od jednostavne do srednje težine i velikom broju atrakcija koje se nalaze u blizini.

Foto: TZ RS

PARAGLAJDING

Doživite avanturu na nebu i otkrijte ljepotu ove neistražene lokacije iz druge perspektive! Jugozapadni dio Banje Luke je savršen za vašu prvu paraglajding avanturu, ali i ako ste iskusni piloti, te se uvijek vraćate na ovu lokaciju da uživate u naljepšim prizorima. U Banjoj Luci postoji nekoliko startnih lokacija. Preporučujemo Manjaču i Krmine kako biste doživjeli jedinstveno paraglajding iskustvo. I planina Ozren ima izuzetne uslove za paraglajding, posebno u proljeće i ljeto, kada termalni tokovi dostižu visinu preko 2500 m što omogućava da sam let traje nekoliko sati i više od deset kilometara. Također, lokalitet Gljiva na području Trebinja je vrlo pogodan za let, dok reljef ovog područja i šarmantan duh grada čine ovo iskustvo još vrednijim za sve ljubitelje avanture.

SLOBODNO PENJANJE

U Banjoj Luci postoji dosta lokacija za penjanje sa dobro opremljenim rutama svih stepena težine. Kanjon Tijesno je vjerovatno najinteresantnije mjesto za avanture ovog tipa, sa stazom dugačkom 7 km. Veličanstven pogled na dolinu Vrbasa sa litica kanjona čini ovo iskustvo potpuno nevjerovatnim. Također, vrlo popularan među penjačima je Kameni most koji se smatra neobičnim prirodnim fenomenom. Osim ovih lokacija, Kozara je još jedna lokacija savršeno oblikovana za avanture u polju slobodnog penjanja. “Zečiji kamen” nudi pravi nalet adrenalina za ljubitelje ove discipline. Sa vodopadom i izuzetnim pogledom, ova lokacija predstavlja jedinstvenu atrakciju. Tu je i tzv.via ferrata, staza dužine 26 m i nalazi se na stijeni Bijelog kamena. Ovo je prva takva staza u regiji, a posjetiocu pruža adrenalinsko uzbuđenje, avanturu, uživanje u ljepotama krajolika, a sve to na bezbjedan način. Pravu atrakciju predstavlja i via ferrata Sokolov put na Romaniji. Ovaj adrenalinski sadržaj će ljubiteljima avanture i ekstremnih sportova pružiti veliko uzbuđenje uz maksimalnu sigurnost.

Penjalište Pecka

ADRENALIN NA VODI

Rafting je posebno popularan na rijekama Tari i Vrbasu koje vam pružaju priliku za aktivan odmor u jedinstvenom prirodnom okruženju. Rafting kampovi u kojima možete osigurati svoj boravak, upoznat će vas sa adrenalinskim doživljajem cijele ove regije. Osim za rafting, rijeka Vrbas savršena je i za kajak i kanu. U blizini Banje Luke nalaze se zanimljive lokacije za kanjoning avanturu poput kanjona rijeka Cvrčke i Švrakave. Tu su i kanjon rijeke Hrčavke u NP Sutjeska, kao i kanjon rijeke Sušice koja pripada općini Foča.

Rafting na Tari; Foto: TZ RS

VOŽNJA QUADOVIMA

Ljubitelji ovih četverotočkaša, svoju oazu uživanja i adrenalinskog doživljaja mogu pronaći po predivnim krajolicima Jahorine, NP Sutjeska ili hercegovačkih Morina.  

Vožnja quadovima na Morinama; Foto: TZ RS

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content