Babića bašta – ljepšeg mjesta za akšamluk u Sarajevu nije bilo

Ljepšeg mjesta za akšamluk u Sarajevu nije bilo, reći će vam svi oni koji se sjećaju nekadašnje terase na Babića bašti, u istoimenoj kafani u jednom od najstarijih sarajevskih naselja.

Pogled s terase restorana Babića bašta na Vijećnicu

U gradu paklene vrućine, a od popodne na terasi kafane smještene na malom brežuljku iznad rijeke Miljacke, s prekrasnim panoramskim pogledom na Baščaršiju, Vijećnicu, na rijeku i omanje jezero, mostove, u hladovini stabala, pirka povjetarac i osvježava. I od popodne počinje merak, a Babića bašta bilo je jedno od najpoznatijih sastajališta meraklija raznih profesija i konfesija.

Babića bašta

Kafana je dobila ime po naselju, a ono po bašči sarajevske porodice Babić, koja je se nalazila u ulici koja sada nosi isto ime kao i naselje. Naselje je nazvano po bašči zato što je većina sarajevskih kuća tada imala velike bašče u svom dvorištu, tako da su oni koji su tada putovali kroz Sarajevo grad opisivali kao zelenu oazu okruženu planinama, pa su te bašče postale svojevrsni simbol Sarajeva.

Osim pogleda na grad, Sarajlije su imale pogled i na kupališta na Bentbaši koja su tih godina također bila jako popularna. Na Babića bašti bilo je napravljeno i jedno od prvih dječijih igrališta u Sarajevu, koje je uništeno, pa ponovo napravljeno 2018. godine.

Igralište na Babića bašti danas; Foto: Općina Stari Grad

Zato što jedan članak nije dovoljan…

KAD JA POĐOH NA BENTBAŠU: ITALIJAN SAGRADIO PRVI BAZEN U SARAJEVU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content