Bad Ischl – Omiljeno mjesto evropske aristokracije

Na spomen Bad Ischl mnogo je asocijacija: od kolačića išlera, koji su po ovom mjestu i dobili ime, preko ljekovitih termi, do omiljene destinacije evropske aristokracije. Preko 70 jezera, mnoštvo vidikovaca, najpoznatiji rudnik soli, ali i poznata skijališta ovo mjesto čine savršenom turističkom atrakcijom.

eurothermenresort-bad-ischl

Copyright: ©EurothermenResorts

Sponzorisani članak

Mali gradić u Gornjoj Austriji smješten je u regiji Salzkammergut koja čak i za Austrijske standarde predstavlja izuzetno bogatu pokrajinu kulturom i historijom. Procvat je doživio posjetom habsburške princeze Sophie za koju se vjeruje da je upravo ovdje izliječila svoju neplodnost. Da li je riječ o ljekovitim svojstvima soli, svježem zraku ili su se okolnosti jednostavno poklopile, no princeza je upravo za vrijeme svog boravka u Bad Ischlu zatrudnila. Stoga ne čudi, da je njezin nasljednik, car Franz Joseph svako ljeto, tokom 60 godina ljetovao upravo ovdje. Ova priča privukla je brojne turiste ali i tadašnju aristokraciju poput Johanna Straussa, Franza Lehára, Sigmunda Freuda…

kaiservilla

Copyright: ©OÖ.Tourismus/Röbl

Danas, posjetitelji Bad Ischla šetnjom kroz veliki park i posjetom vile koja je desetljećima bila rezidencija carske porodice,  mogu na trenutak da zamisle vrijeme u kojem se pisala historija. Iako je riječ o malom mjestu, kulturnih dešavanja ne manjka. Tako će zgusnuti kalendar ponuditi svakome po nešto –  Lehárov festival, Carski festival, Muzičke večeri, “Shake of Lake”, te boravak u Bad Ischlu učiniti nezaboravnim.

kaiservilla-4

Copyright: ©OÖ.Tourismus/Röbl

Upotpuniti dane neće biti teško, jer su tu i najbolja skijališta. Skijaška regija Dachstein-West prezentira se kao centar zimskih sportova prikladan za porodice, sa 140 kilometara skijaških staza, te osiguranim količinama snijega i nevjerojatnim pogledom na Salzkammergut. Iako udaljen od Bad Ischla prednost je što se skijašima više puta dnevno nudi besplatan prevoz. Nakon sportskog dana priuštite sebi kraljevski tretman u  termama Salzkammergut. Prepustite se uživanju u sauni, uz slani bazen, jacuzzi i još mnogo toga.

winter-auf-der-katrin

Copyright: ©TV Bad Ischl

Carske poslastice

O bečkim poslasticama ispričane su mnoge priče, te veliki broj turista kada se zatekne u najpoznatijem austrijskom gradu, neće propustiti priliku probati Sacher tortu ili posjetiti slastičarnicu Demel. No, i Bad Ischl može se pohvaliti jednako čuvenom i dugom tradicijom slastičarnice Zauner koja je otvorena još davne 1821. godine, a do današnjih dana njeguje kraljevsku atmosferu. Delicija koja miluje nepce zasigurno je išler, a oni prvi, pravi išleri, nastali su pod imenom  Ischler Törtchen upravo u Zauneru. Njega su tada kušali car Franz i njegova odabranica Elisabeth (poznatija kao Sisi), a u istom ukusu poslastica u kojima su nekada uživale carske porodice danas možete uživati i vi, ukoliko posjetite ovaj čarobni gradić Bad Ischl i nezaobilaznu slastičarnicu Zauner.

Više informacija: OVDJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content