Balet Fest Sarajevo od 19. do 29. septembra

Baletne predstave, radionice sa međunarodnim gostima, izložba velikana umjetnosti baleta, konferencija, neki su od sadržaja 14. izdanja Balet Festa Sarajevo (BFS) koji će biti održan od 19. do 29. septembra.

Foto: Pixabay

Ovaj prestižni kulturni događaj bit će otvoren 19. septembra izložbom BFS Veliki format u Galeriji Novi Hram, koji je posvećen balerini i kostimografkinji Heleni Uhlik-Horvat kojoj na ovaj način odaju počast.

Trodnevna radionica u velikom baletnoj sali NPS bit će posvećena Flemenco plesu, a posebna gošća je pedagog i plesač Virginia Olmedo Delgado koja dolazi iz Madrida. Drugu radionicu savremenog baletnog plesa vodit će Cruz Mata i Aldina Topčagić.

Na programu BFS je i plesni traktat o herojstvu “Skenderbeg” sa već tradicionalnim gostima iz Bitef Dance Company, koji su lideri u savremenom plesu u regionu i obilaze cijelu Evropu sa svojim predstavama.

Baletna predstava “Giselle” koja je na programu 23. septembra, je jedna od najljepših, najigranijih i najstilskijih predstava u svim teatrima svijeta, pa tako i Narodnom pozorištu Sarajevo.

Tema konferencije BFS je “Balet i kostim”, a bit će održana u ponedjeljak u Bošnjačkom institutu. Predstava “Gospođice iz Avinjona”, balet u devet slika, vrlo je neobična i predstavlja iskorak u baletnoj umjetnosti, rekla je Papo najavljujući gostovanje Nacionalne Opere i Baleta iz Sjeverne Makedonije u srijedu, 27. septembra.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content