Bamija iz Brčkog zaštićena oznakom geografskog porijekla

Bamija iz Brčko distrikta BiH rješenjem Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, kategorisana je oznakom geografskog porijekla što znači da će proizvođači biti referentni za proizvodnju i dalju distribuciju ovog prehrambenog proizvoda.

Foto: Pixabay

Da li ste znali da je Brčko Distrikt najveći proizvođač bamije na Balkanu?

Na području Distrikta trenutno se proizvodnjom bamije bavi oko 30 poljoprivrednih proizvođača.

Bamija se trenutno uzgaja na nekih sedam do 10 hektara, a uglavnom su proizvođači iz južnog dijela Distrikta.

Cijena bamije trenutno iznosi šest KM za niz dug dva metra na kojem je nanizano 200 do 220 plodova prve klase.

Bamija fest

Ljeti se u Brčkom odnedavno održava Bamija fest u organizaciji Voćnog kluba Brčko distrikta BiH.

Na festivalu se održava i takmičenje u kuhanju bamije i nizanju na niske.

Upriliči se i izložba i prodaja bamije, etno i eko proizvoda. 

Zdravstvene koristi

Bamija ili bamlja je najstarije, najljekovitije povrće jedinstvenog ukusa, ali i šarolikog načina pripreme u kulinarstvu, medicini i kozmetici.

Zbog proteina i masti plodovi bamije su veoma hranljivi i ukusni, sadrže također i vitamine A, B, C, pa  minerale: kalcij, gvožđe, uz obilje biljne sluzi.

Bamija je idealno jelo za dijabetičare zbog malih količina ugljikohidrata, a njena velika sluzavost dobra je za liječenje stomačnih i crijevnih oboljenja. Kao i kavijar, bamija se smatra afrodizijakom.

Bamija se koristi u bh. tradicionalnoj kuhinji, a poseban je sastojak popularne Begove čorbe.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content