Banja Luka među 14 destinacija Evrope koje se nepravedno zanemaruju

Magazin Time Out priredio je listu četrnaest destinacija Evrope koje se nepravedno zanemaruju i na kojima možete provesti sate i “ne vidjeti još jednog turistu”, na kojoj se našao i bosanskohercegovački grad Banja Luka.

 

 
 

“Dakle, evo šta predlažemo: ovog ljeta, preskočite vatikanske redove. Izađite iz gužve kod Sagrada Familije – i otputujte na neke od manje poznatih destinacija na kontinentu”, poručili su iz Time Outa kreiravši listu uz pomoć iskusnih putopisaca i lokalnih stručnjaka koji su im otkrili potcijenjene lokacije od Balkana do Baltika, pa od Sjevernog Atlantika do Jadranske obale.

Na prvom mjestu na listi našla su se Farska ostrva, a slijedi Tartu u Estoniji te Pamukkale u Turskoj. Banja Luka se našla na 12. mjestu.

“Nedostatak turističkog prometa znači da se u slobodno vrijeme možete diviti pravoslavnom hramu Hrista Spasitelja i džamiji Ferhadija. Svaki upadljivo obnovljen nakon sukoba, oni čine dio opuštenog programa razgledanja koji se proteže na period od 2.000 godina, uključujući panoramsku rimsku tvrđavu Kastel i habsburške fasade”, navode iz magazina istaknuvši kako grad obiluje živahnim terasama kafića, a oni koji jedu meso će moći uživati u mnogim restoranima dok hotelski fond uključuje bazen na posljednjem spratu i obilježja iz 1885. godine.

“Pristupačnost naglašava sve oblasti gostoprimstva, a uprkos nedostatku međunarodnih posjetilaca, osoblje koje govori engleski je zajednička karakteristika”, navode iz magazina.

10 razloga zašto trebate posjetiti Banju Luku

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content