Banjalučka serdžada stara oko 250 godina

U Gazi Husrev-begovu biblioteku je 15. jula 2021. stigao jedan pažnje vrijedan poklon. Naime, kolekcionar umjetnina porijeklom iz Katara a koji trenutno živi u Bosni i Hercegovini, dr. Hamed Abdelalziz Al-Marwani, uvakufio je Banjalučku serdžadu staru oko 250 godina za muzej Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Foto: Gazi Husrev-begova biblioteka

Banjalučka serdžada autentični je svjetski poznati bosanski proizvod iz 18. i 19. stoljeća o kojem se u Bosni i Hercegovini vrlo malo zna, a donedavno u našoj zemlji nije bilo nijednog poznatog sačuvanog primjerka ove serdžade. Danas znamo da postoje dvije u Bosni i Hercegovini, koje je, na inicijativu historičara umjetnosti Kenana Šurkovića i dr. Harisa Derviševića, kupio privatni kolekcionar gospodin Al- Marwani na aukciji u Njemačkoj s namjerom da ih pokloni bosanskohercegovačkim muzejima.

Serdžadu je, u ime donatora, direktoru Biblioteke Osmanu Laviću predao gospodin Samir Dorić, koji je koordinirao ovu aktivnost.  Primopredaji su prisustvovali i inicijator projekta Kenan Šurković, restaurator i konzervator Mihret Alibašić i saradnica za odnose s javnošću Gazi husrev-begove biblioteke Šahsena Đulović. Gosti su izrazili zadovoljstvo što je ovaj vrijedni, i nadasve prelijepi eksponat našao svoj dom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Zanimljivo je i to da je ova serdžada uokvirena drvenim okvirom izrađenim od greda koje su bile dio starog krova Galerije Bosne i Hercegovine. Grede su stare oko 100 godina, drvo je veoma lijepo i zdravo, i još više doprinosi ljepoti i vrijednost ovog eksponata.

Govoreći o vrijednosti Banjalučke serdžade Haris Dervišević je jedne prilike istakao: „U širim globalnim razmjerama Banjalučka serdžada poznatija je nego bosanski ćilim, to je fenomen koji je poznatiji u svijetu, to je ono nešto drugačije što smo mi kao Bošnjaci podarili islamskoj umjetnosti.“

U okviru primopredaje serdžade, najavljeno je da će i druga serdžada, koja je u vlasništvu gospodina Al-Marwanija, biti uručena Gazi Husrev-begovoj biblioteci nakon restauracije i konzervacije.


https://furaj.ba/dev2/gazi-husrev-begova-biblioteka-najstarija-kulturna-institucija-u-bih/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content