Bar – Grad na dvije čarobne obale koji živi tokom cijele godine

Bar je jedan od najsunčanijih gradova Jadrana, s blagom klimom, čistim vazduhom i vodom. Ljepotu mu daju prepoznatljive plaže nad kojima se uzdiže planina Rumija, bogatstvo i tajanstvenost mu čuvaju zidine Starog grada i vjekovi Stare masline, a autentičnost ukusi vina i gastronomskih specijaliteta.

Smješten na dvije čarobne obale pruža jedinstvenu priliku da izlazak Sunca dočekate na obali najvećeg jezera na Balkanu – Skadarskog, a da zlatni zalazak ispratite na morskoj obali. Ljepota barskog područja, njegovih obala, pješčanih plaža, mediteranskog bilja, kulturnih dobara, kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija, povod su da se ovaj crnogorski grad posjeti, a potom i razlozi zbog kojih mu se svi iznova vraćaju tokom cijele godine. 

PANORAMSKA RUTA 

Na morskoj obali Bara nalaze se prekrasne i popularne plaže kao što su Biserna obala, Zlatna obala, Kraljičina plaža, Crvena plaža i druge. No, goste podjednako privlače ljepota i aktivnosti na drugoj obalskoj strani. Panoramska ruta Između dvije čarobne obale duga 115 km, omogućava jedinstven ugođaj tokom kojeg se može uživati u sedam impresivnih vidikovaca, prirodnim ljepotama, gastronomskim delicijama i mnoštvu kulturno-historijskih spomenika.  Vidikovci su izgrađeni na mjestima s kojih se pruža impresivan pogled na prirodne ljepote, znamenitosti i atrakcije razuđenih barskih obala: u Štegvašu, Livarima, Murićima, Godinju, Limljanima, Sutormanu i Tuđemilima. Put vodi i kroz stoljetnu šumu kestena, pored vinskih podruma i kulturno historijskih spomenika. 

Skadarsko jezero je specifičan eko-sistem istkan od bogate flore i faune s 280 vrsta ptica i 48 vrsta riba, prostor pun kulturno-historijskih spomenika, živopisnih starih naselja, sela i mostova, stoljetnih šuma, srednjovjekovnih manastira i čuvenih crmničkih vinograda. Krstarenje jezerom prilika je za isprobavanje lokalnih gastronomskih specijaliteta po kojima su ovi krajevi poznati. Tradicija gajenja vinove loze i pravljenja vina u regionu Skadarskog jezera njeguje se više od pet vjekova, pa su Putevi vina posebno interesantan dio ponude za turiste. 

STARI BAR I STARA MASLINA

Posjeta Baru neizostavno podrazumijeva obilazak Starog Bara i čuvene Stare masline. Stari grad je najznačajniji spomenik koji postoji više od 2500 godina i predstavlja jedinstvenu sintezu Mediterana i Orijenta. Udaljen je oko 4 km od današnjeg Bara, smješten na velikoj stijeni, s tri strane zaštićen liticama, dok je duž zapadne strane obezbijeđen bedemima. U gradu se nalaze ostaci 240 zgrada, s uskim krivudavim ulicama i nepravilnim trgovima. Objekti su zidani od tesanog kamena, na jedan ili više spratova. Stari Bar je vjekovima bio administrativni, ekonomski i religijski centar oblasti između Jadranskog mora i Skadarskog jezera. 

Bar je poznat i po Staroj maslini čije poreklo datira od pre 2240 godina, zbog čega se smatra jednim od tri najstarija stabla u Evropi. Legenda govori da su se oko masline održavali skupovi zavađenih porodica, na kojima bi dolazilo do njihovog pomirenja, pa se i mjesto na kome se nalazi zove Mirovica. 

HRANA ZA SVA ČULA 

Nemoguće je pobrojati sve barske đakonije – japraci, štufada, bamije, šestanska čorba, tespišta, skadarska ukljeva, svježa i suha koja sija kao zlato, dimljeni šaran, jegulja na pirinču, dolma, raštan, pite ovakve i onakve, masline na razne načine, maslinovo ulje… Od priganica s medom, preko autentičnih sorti maslina do suhih smokava; iz mora i jezera, s polja, iz vinograda i maslinjaka, svojom rukom posađeno i ubrano, rumijskim travkama začinjeno, zadovoljstvom zaslađeno – sve je to gastronomija ovoga kraja. Od svega se izdvaja maslina čiji uzgoj duž obje barske obale ima dugu tradiciju. O tome svjedoče hiljadugodišnja stabla, sačuvani stari mlinovi u kojima se ulje proizvodi na tradicionalan način, kao i mnogo drugih tragova. U Baru možete probati zelenu ili crnu, začinjenu, paštetu od masline, hljeb s maslinama, začinska ulja s raznim biljkama, liker od crne masline…, sve do sapuna i kozmetičkih krema. 

Ako ste ljubitelji ribe, onda na jezeru morate probati ukljevu ili jezersko zlato i šarana. Obje ribe su lokalni gastronomski specijaliteti, nezaobilazan dio nacionalne kuhinje u kasnu jesen. Med s ovog područja, u kom je koncentrovana moć ljekovitih cvjetova livada, šuma i kamenjara, izuzetnog je kvaliteta, a pelin i kesten daju mu specifičnu tamnu boju i aromu. Sve ovo, ukrašeno vijencima suhih smokava i lišćem, vrijedni domaćini nude na glavnoj pijaci u centru grada i na manjoj, a znatno starijoj, u čaršiji.

TRI VELIKE FEŠTE

Tri velike fešte, u slavu darova prirode, prilika su da Barani pokažu sve svoje autohtone i nadaleko poznate proizvode. U Virpazaru se tokom Festivala vina i ukljeve fešta uz čuveno crmničko vino, riblju čorbu i svježu i suhu ukljevu, a u Ostrosu, na Koštenijadi, uz pečene i kuhane kestene, jela i kolače koje vrijedne domaćice ovog kraja spremaju. U novembru se, u živopisnoj starobarskoj čaršiji, održava Maslinijada, fešta koja svake godine privuče mnogo posjetitelja. 

Tokom cijele godine na pozornicama u Baru organizuju se i druge brojne manifestacije, koncerti zabavne i klasične muzike. Bar je grad festivala i fešti, smotri i susreta, koji živi tokom cijele godine. Njegovo srdačno i ljubazno stanovništvo i nakon ljetne sezone, poželjet će vam srdačnu dobrodošlicu i ponuditi mnoštvo originalnih sadržaja. Zato ste u Baru uvijek dobrodošli!  

Fotografije: https://bar.travel/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content