Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Tokom 2024. godine sarajevska Baščaršija bit će proglašena novim Blagom evropske filmske kulture čime se Bosna i Hercegovina najzad ucrtava u mapu najvažnijih filmskih lokacija u Evropi na prijedlog Udruženja filmskih radnika BiH. Ovo je značajno priznanje za bosanskohercegovačku kinematografiju, za Sarajevo ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer ovo rijetko priznanje ima samo nekoliko zemalja regiona. Ovim priznanjem Evropska filmska akademija slavi značajna mjesta za evropsku kinematografiju, mjesta od historijskog značaja koja treba održavati i štititi, ne samo sada, već i za generacije koje dolaze.

Foto: Udruženje filmskih radnika BiH

Među osam novih blaga, koja će se pridružiti 41 evropskoj lokaciji koja već ima ovo posebno priznanje, nalaze se veća područja kao što su sarajevska Baščaršija, Scheibler Lofts u Księży Młyn u Łódźu (Poljska) i slikovita luka Corricella na italijanskom ostrvu Procida. Akademija će, također, Evropskim filmskim blagom proglasiti posebne građevine kao što su prelijepa kino dvorana Palatsi u Tampereu (Finska), most Koningshaven u Roterdamu i švicarski parni brod „Schiller“, jedan od brodova koji prelaze jezero Lucerne. Konačno, tu su i dva historijska filmska studija koja se pridružuju listi: Gamla Filmstaden u Švedskoj i Filmparken u Jaru u Norveškoj.

Blago evropske filmske kulture dio je proširenih aktivnosti Evropske filmske akademije na području filmske baštine, koje su započele 2022. godine. Novi Odjel za evropsku filmsku baštinu od tada je pokrenuo mrežu nacionalnih filmskih akademija, kinoteka i filmskih arhiva posvećenih podršci i promociji klasika našeg kontinenta.

U aktivnosti ovog Odjela spada i dio „In Memoriam“ na dodjeli Evropskih filmskih nagrada, koji je prvi put održan na ceremoniji dodjele nagrada 2022. i obilježava sjećanja i odavanje počasti na preminule kolege iz evropske kinematografije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content