Baščaršijska džamija u novom ruhu

Baščaršijska džamija, odnosno džamija Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, u još ljepšem izdanju ponovno će dočekati vjernike.

Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017., a zbog trenutne situacije s pandemijom koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, otkazan je program svečanog otvorenja. Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, a veća obnova je ona iz 1866/1867. godine, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

U prethodnom periodu urađeni su istraživački radovi, potom oslikavanje džamije i kompletno vanjsko uređenje koje je obuhvatilo i sanaciju potoka koji prolazi pored džamije, sanaciju munare, zidova džamije, haremskog zida, sofe kao i otvaranje još jedne kapije koja je postojala za ulaz u harem džamije.

U skladu s potpisanim protokolima između ove dvije institucije, završene su restauracije Isa-begovog hamama u Sarajevu, Derviš-hanumine medrese u Gradišci, Šarene džamije u Travniku i Baščaršijske džamije u Sarajevu. U toku su radovi na Berham-begovoj džamiji u Tuzli i Gazi Ferhad-begovoj džamiji u Tešnju. Pored toga, završena je i rekonstrukcija Aladža džamije u Foči i vakufskog objekta Divanhane u Kiseljaku. Redovi su u toku na Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, Arnaudija džamiji u Banjoj Luci, vakufsko-administrativnog centra u Fojnici te Kizlar-aginoj džamiji u Mrkonjić Gradu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content