Baščaršijske noći počinju 1. jula

Festival Baščaršijske noći tradicionalni je ljetni festival grada Sarajeva koji se održava svake godine u periodu od 1. do 31. jula.

 

Festival se održava na različitim lokacijama u Sarajevu, a akcenat je uvijek na jednoj centralnoj pozornici koja je niz godina bila plato preko puta Vijećnice.

Karakteristika festivala, pored dužine trajanja, je veliki broj zemalja učesnica i raznovrsnost programa. Program čine svi segmenti umjetnosti opera, balet, savremeni ples, koncerti klasične i savremene muzike, pozorišne predstave, književne večeri, programi za djecu, filmske projekcije i folklorni sadržaji.

Festival počinje izložbom Priče iz Templa: metamorfoza hrama kroz prostor i vrijeme, koja će biti otvorena za posjete od 1. do 30. jula, a koja donosi historiografske crtice o velelijepnom sefardskom hramu u kojem je danas smješten Bosanski kulturni centar i gradu Sarajevu, pokazujući kako vrijeme i prostor nisu (samo) fizičke dimenzije, već emotivne, duhovne i simboličke. Jer, pričati o jednom gradu i njegovoj historiji znači baviti se prostorom, vremenom i ljudima. Svaka stanica na putovanju kroz vrijeme i prostor hrama ispričana je kroz fotografije, dokumente, novinske članke i svjedočanstva: putovanje kroz vrijeme započinje od prve ideje o izgradnji hrama, preko destrukcije u Drugom svjetskom ratu i prenamjene u periodu socijalizma, opsade Sarajeva i revitalizacije u poslijeratnom periodu, do savremenosti.

Autorski tim izložbe čine: Elma Hodžić – kustosica, Sanja Kulenović – grafičko i prostorno oblikovanje, Una Popović – istraživanje i koordinacija, te produkcijski tim Bosanskog kulturnog centra.

Osim pretežno muzičkih koncerata u BKC-u, Metalcu i Kinu “Bosna”, Festival organizuje 1. jula i dva dramska pozorišna gostovanja: “LJETOPIS O KRALJU TVRTKU” Jasmina Imamovića, u režiji Dine Mustafića u Jajcu i “PRAH” Gyorgya Spiroa, u režiji Miralema Zupčevića u Novom Pazaru.

Pogledajte ovogodišnji program Baščaršijskih noći:

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content