Bastaško vrelo – smaragdno oko u okolini Drvara

Možda jedna od najljepših bosanskohercegovačkih rijeka, skrivena i netaknuta, nalazi se nadomak Drvara – Bastašica.

 

Foto: Planinar.ba

Mala je to rijeka, ali beskrajne ljepote i bogatstva. Duga je samo jedan kilometar do svog ušća u rijeku Unac, boje dragog kamena smaragda, a cijelim tokom pitka i bistra, čak i preko brojnih većih i manjih slapova.

Njeno duboko kraško vrelo u koje je moguće i zaroniti okruženo je okomitim stijenama, udaljeno nekih 5 kilometara od centra gradića Drvara u mjestu Bastasi.

Poznato je kako je za vrijeme Drugog svjetskog rata, prije čuvenog desanta na Drvar, Josip Broz Tito boravio u jednoj pećini nadomak Bastaškog vrela, a pored vrela i sama pećina je atrakcija Drvara. Kada je nakon rata došao u posjetu selu njemu u čast sagrađen je motel “Bastašica”, koji je danas nažalost ruševina, a turistima pokazatelj kuda da krenu do Bastaškog vrela.

Iako je rijeka Bastašica bogata pastrmkom, na njoj je ribolov zabranjen.

 

Foto: Planinar.ba

Kako doći?

Do vrela Bastašice dolazite od Drvara. Vozilo ostavljate kod zapuštenog motela, a odatle uređenom planinarskom stazom  dugom oko pola sata kroz prelijepu prirodu stižete do vrela. Staza je markirana i obilježena, kao i ulaz u istu.

Titova pećina

U blizini Bastaškog vrela nalazi se i Spomen-kompleks “25. maj” čija je najveća atrakcija Titova pećina, u kojoj se predsjednik bivše SFRJ krio za vrijeme Desanta na Drvar, vojne operacije u toku Drugog svjetskog rata koja je predstavljala posljednji pokušaj nacističkih snaga da ubiju ili zarobe njega i druge članove Glavnog partizanskog štaba.

Nakon Titove smrti grad mijenja ime u Titov Drvar, a spomen-kompleks “25. maj” bio je jedna od najposjećenijih turističkih lokacija na području Jugoslavije.
Ukoliko ga posjetite, ne zaboravite kupite neke od lokalnih proizvoda od drenjine, po kojima je ovaj kraj poznat. Ne kaže se bez razloga: “Zdrav ko dren”.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content