Beč najbolji grad za život

Glavni grad Austrije, Beč još jednom je prvi po kvaliteti života na tradicionalnoj listi gradova američke tvrtke Mercer.

Na Mercerovoj listi se nalazi 231 grad. Prvo mjesto već osmu godinu uzastopno drži Beč, dok je na poslijednjem mjestu ponovo Bagdad.

Na ljestvici najboljih gradova za život našao se i Zagreb, koji drugu godinu uzastopno zauzima 98. mjesto.  Ljubljana se nalazi na 76. mjestu, Beograd je 138., a Sarajevo drži 159. poziciju.

Beč je ponovo najbolji zbog zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene zaštite, umjerenih cijena stanovanja i jeftinog gradskog prijevoza.

Na drugom mjestu je Zurich, treći je Auckland, četvrti Munchen, a peti Vancouver. U TOP 10 su i Dusseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Basel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i New York nisu niti među prvih 30. Pariz je na 38. mjestu, London je 40., New York na 44. mjestu, a Tokio je 47.

U istraživanju se uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš…

Od azijskih gradova najviše je rangiran Singapur na 25. mjestu, dok je od američkih gradova najviše San Francisco na 29. poziciji. U Africi najugodniji grad za život je južnoafrički Durban na 87. mjestu..

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content