Beč: U toku najveći austrijski samit o biciklizmu

Glavni grad Austrije trenutno je centar okupljanja stručnjaka iz oblasti biciklizma. Već trinaestu godinu zaredom održava se Austrijski biciklistički samit “Radgipfel”. Ove godine od 3. do 5. aprila u bečkoj vijećnici.

Argus Bike Festival by Peter Provaznik

Današnjoj konferenciji u gradskoj vijećnici prisustvuje više od 500 stručnjaka iz domena nauke i gradskog upravljanja, predstavnici političkog života i nevladinih organizacija, a tema je promovisanje i uključivanje biciklizma u svakodnevni život. Govornici iz Austrije i Evrope će predstaviti biciklizam iz različitih perspektiva.

Stručnjaci i predstavnici političkog života i nevladinih organizacija iz oblasti nauke i gradskog upravljanja će razgovarati i razvijati rješenja za uključivanje biciklizma u svakodnevni život. Na današnjem skupu potpisan je zajednički sporazum saveza, pokrajina i općina čiji cilj je povećanje udjela biciklističkog saobraćaja sa 7 na 13 posto.

Mobilitätsagentur Wien

Za Beč je 2021. bila rekordna godina za biciklizam. Biciklisti koji su u prvoj godini pandemije prešli na ovo prijevozno sredstvo, ostali su vjerni ekološki prihvatljivoj mobilnosti. Broj biciklista prebrojanih na automatskim brojačima za biciklistički saobraćaj je iznosio 9,3 miliona. U odnosu na 2019. njihov broj je porastao za 13 posto.

“Nedavno smo usvojili najveći program proširenja biciklističkih staza u istoriji našeg grada, a ove godine planiramo poboljšati biciklističku mrežu sa 44 nova projekta “, objašnjava članica bečke vlade, resor za inovacije, urbanističko planiranje i mobilnost Ulli Sima.

Za ovogodišnji kongres pripremljen je bogat program koji obuhvata biciklističku paradu, festival na trgu ispred vijećnice, stručni sajam na kojem će kompanije imati priliku da stručnoj publici predstave svoje proizvode, inovacije i usluge u oblasti biciklističkog saobraćaja, kao i druge aktivnosti.

Kind_Raeder by Mobilitätsagentur Wien

Učešće na dvodnevnoj konferenciji je besplatno za osobe iz centralne i istočne Evrope, studente i članove nevladinih biciklističkih organizacija. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content